Реклама / Ads
54| 7155 |19.10.2013 НОВИНИ

Изследване: ГЕРБ води на БСП с 3,3 %

.
На въпрос за кого биха гласували, ако изборите са днес, зададен допълнително през октомври, 23.8% са посочили ГЕРБ, 20.5% - БСП, а 5.5% - Реформаторския блок. За ДПС биха гласували 4.8%, за "Атака" - 3 на сто, а за НФСБ - 2.1%.Това сочи изследване на фондация "Конрад Аденауер" сред 1200 пряко интервюирани пълнолетни българи, изготвено от агенция "Маркет линкс" между юли и септември 2013 г.
 

Една трета от участниците в изследването се определят като "десни", а 26.9 на сто - като "леви". Малко над една пета не могат да се определят, а 14% смятат, че имат центристки възгледи. Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 46.3% от десните избиратели, за Реформаторския блок - 15 на сто, за НФСБ - 4 на сто.


Почти 80 на сто от българите са съгласни, че монополите трябва да бъдат ограничени, а две трети одобряват мажоритарния вот.

Според проучването повече от половината българи подкрепят необходимостта от конструктивна опозиция (67%), задължителното гласуване (63%) и компромиса с партийните интереси за сметка на интереса на гражданите (60%). По-малко е съгласието по въпроса трябва ли свобода на бизнеса от държавата - така смятат 49 на сто, докато 31% са на обратното мнение.

На двата полюса са анкетираните по въпроса трябва ли да се национализират приватизирани предприятия - 40% са "за", а 43 на сто - против. Повече от 60 на сто не вярват на обещанията на политиците, почти половината изпитват недоверие в институциите, а 44% не смятат, че има партия, която отстоява интересите им.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 46.3% от десните избиратели, за Реформаторския блок - 15 на сто, за НФСБ - 4 на сто.

Близо една трета от анкетираните, определили се като десни, смятат, че най-добро за дясното ще бъде обединение около ГЕРБ. Една пета искат изцяло нова дясна партия от нови хора, а 17% са на мнение, че за дясното е най-добре ГЕРБ да се утвърди в сегашния си вид като най-голяма дясна партия. Малко над 14% пък смятат, че е необходимо обединение на всички център-дясно партии в България без ГЕРБ.

Две трети от десните и 38% от всички интервюирани са за оставка на правителството и незабавни избори, но само 38.1% от десните и 22.3% от всички запитани мислят, че такъв изход е вероятен. При предсрочни избори и нов парламент най-добро за България би било широко програмно правителство от експерти, смятат 32.5% от десните и 38.3% от левите в изследването. За еднопартиен кабинет, съставен от партията победител, са едва една десета от левите и 30.2 на сто от десните.

При обединение на десните електорални сили и при активизиране на десните избиратели те имат шанс да управляват, е изводът в изследването.

Изследването на "Конрад Аденауер" включва и онлайн анкета сред 226 собственици и работодатели. От тях три четвърти се определят като десни и също толкова заявяват, че политическата ситуация създава проблеми пред бизнеса им. Малко над една десета се определят като центристи, а 7.3% - като леви.

Според близо половината предприемачи основният проблем за страната е политическата криза. Малко над една трета посочват корупцията, а 31.5% - лошата икономическа обстановка. За три четвърти основният проблем пред бизнеса е несигурната политическа ситуация, за 62% - бюрократичните спънки, тромави и непрозрачни процедури, а за малко под 60 на сто - липсата на квалифицирани кадри. От забавени плащания от страна на държавата се оплакват 35%, а от закъснения при връщането на ДДС - една четвърт.

Почти половината от интервюираните собственици и работодатели не виждат партия или коалиция, която да стои близо до интересите на българския бизнес. Една четвърт разпознават Реформаторския блок като такава, а 13.6% - ГЕРБ. Следва партията на бизнесмена Христо Ковачки "Лидер" с 2.5%. Оставката на правителството и незабавни избори са най-добър вариант за страната според 45.5 на сто от бизнесмените, отговорили на въпроса - общо 88 души. Едва 22.7% обаче виждат такъв изход като най-вероятен. Най-много - малко под 45%, смятат, че най-вероятно изборите ще са през май 2014 г.

    
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 6116 |18.10.2013 Скандал в парламента: Волен подгони Караянчева от ГЕРБ . 8| 5138 |17.10.2013 Герджиков: БСП и ГЕРБ няма да имат мнозинство при предсрочни избори . 49| 5633 |17.10.2013 ГЕРБ стопира третия вот на недоверие . 63| 5652 |16.10.2013 Орешарски: Ние сме издръжливи. ГЕРБ докога ще издържи?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads