Реклама / Ads
38| 7080 |13.11.2013 НОВИНИ

Жандармерия следи студентския процес в София

.
Студентско шествие потегли от сградата на Ректората на Софийския университет в посока Орлов мост, където беше спряно. Протестът пред Народното събрание се организира и потегли към сградата на МВР.
 

Засилено е полицейското присъствие пред сградата на МВР. Полиция има по ул. "Шести септември", ул. "Гурко". На места има части на жандармерията, а на ул. "Граф Игнатиев" е паркирана тяхна кола, за да ограничи движението към сградата на МВР. Спряно е движението на автомобили по ул. "Гурко" и ул. "Шести септември".

Около 40 университетски преподаватели пристигнаха следобеда в градинката до МВР при църквата "Свети Седмочисленици", за да подкрепят студентския протест срещу вчерашните сблъсъци, съобщи Фокус.

Издигнат е плакат с надпис: "Университетските преподаватели припомняме: Насилието е безсилие", както и плакат с надпис "Помощ, полиция". Присъстващите на протеста започнаха да попълват сигнали, адресирани до главния секретар на МВР и до министъра на вътрешните работи.

В сигнала пише: "Бих искал да сигнализирам, че от началото на студентските протести до настоящия момент наблюдавам, че вашите служители, натоварени с опазване на обществения ред по време на протестите, са без изискваните от Закона за МВР лични опознавателни знаци.

С оглед на ситуацията от последното денонощие, нарастващото обществено напрежение и възможностите за провокации, които да доведат до нежелана ескалация на гражданските протести, съм изключително обезпокоен, че при евентуални инциденти, ще бъде невъзможно да се идентифицират участващите в тях. Поради това ви моля да разпоредите извършването на проверка".

В градинката пред сградата на МВР протестиращите са подготвили декларация, която е адресирана до президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Пламен Орешарски и до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчеви с искане да бъде изяснено кой носи отговорността за употребата на прекомерна сила спрямо протестиращите студенти и граждани, „за недостойното поведение на служителите на МВР и за нарушаването на академичната автономия на две български висши училища - Софийския университет и Художествената академия.

В декларацията се посочва още, че „считаме, че подобни действия от страна на служители на МВР са несъвместими с основни елементи от правовата държава и предупреждаваме, че при липса на адекватна реакция за пресичане на репресивния уклон на органите на полицията, на който станахме свидетели вчера, ще се обърнем към Европейската комисия и Европейския парламент, за да поставим на тяхното внимание наличие на действия на правоохранителните органи в България, които поставят под въпрос демократичния правов ред".

Две полицейски водни оръдия са разположени в двора на пожарната на ъгъла на улиците "Екзарх Йосиф" и бул. "Г. С. Раковски" пред централния вход, твърдят източници на Фокус. Автомобилите се намират от вътрешната страна на оградата, в двора, пред централния вход. В района има засилено полицейско присъствие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5287 |13.11.2013 Караянчева: Вдигнете си ръцете от студентския протест . 6| 5942 |10.11.2013 Жандармерията пази "Атака" от Похода на справедливостта . 9| 6047 |29.10.2013 Професор Кьосев:Зелена лента е символът на студентския протест . 54| 5005 |07.08.2013 Орешарски: Ветото ще има негативни последици за страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads