Реклама / Ads
21| 7592 |01.05.2015 НОВИНИ

Да живей труда! Честит 1 май

.
Днес светът отбелязва Деня на труда и международната работническа солидарност. На тази дата, много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение. 1 май е един от официалните празници в България.
 
През 1939 година 1 май е обявен за официален празник в България, а от 1945 година комунистическата власт започва да чества празника всяка година. След края на комунистическия режим през 1989 година 1 май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви, както по времето на социализма.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима.

На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 година учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир."

Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците".

БСП ще отбележи първи май с шествие и митинг в София, както и с други събития в областните градове на страната. Инициативите са под мотото „Време за справедливост!".

От 10.30 часа ще започне първомайското шествие в София по маршрут: бул. „Руски"- кръстовището на СУ „Св. Климент Охридски", Орлов мост, входа на Борисовата градина при езерото Ариана, широките алеи до Лятната естрада.

На сцената на лятната естрада слова ще произнесат председателят на БСП Михаил Миков, лидерът на софийските социалисти Калоян Паргов и синдикалисти. Ще бъде представена инициативата за поставяне на паметен знак по повод 25-та годишнина от първия празник на в. „Дума" и левия печат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5100 |03.03.2015 Миков: Честваме 3 март, защото ни даде свобода. Честит празник! . 20| 5215 |01.03.2015 Станишев: Приятели, Честита Баба Марта! . 11| 5611 |01.03.2015 Миков: Честита Баба Марта! Нека бъдем винаги така близки, както на най-българския празник . 26| 5241 |18.01.2015 Честито! Търсят се пари за великденски подарък на пенсионерите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads