Реклама / Ads
61| 11703 |05.05.2021 НОВИНИ

Парадокс: Красимир Ципов стана шеф на ЦИК без подкрепата на нито една от партиите

.
Източник: БГНЕС
Красимир Ципов, предложен от ГЕРБ, ще е председател на новата Центална избирателна комисия. Това стана ясно при консултациите при президента Радев. Той беше и единственото предложение за поста. Парадоксът бе, че партиите не подкрепят предложението на ГЕРБ, но и не предложиха друг. Предложени бяха единствено зам.-председатели. Секретарят на ЦИК ще бъде Севинч Солакова от ДПС. Новата Централна избирателна комисия ще заработи на 11 май.
 

Още в началото на публичните консултации за назначаване на състав на Централната избирателна комисия при президента Румен Радев ГЕРБ предяви претенции към председателското място. Да го заеме предложиха именно Красимир Георгиев Ципов. Според партията на Борисов председателят на Комисията трябвало да бъде от най-голямата парламентарна група.

 

"Красимир Ципов е юрист по образование, магистър по право, завършил е Софийския университет "Свети Климент Охридски". Притежава дългогодишен юридически стаж и опит, повече от 15 години целият му професионален опит е свързан с нормотворческа дейност. Другите кандидати ще бъдат обявени след уточняване на ръководните позиции", заяви шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

 

"Тримата представители на „Има такъв народ” са Камелия Нейкова - юрист по образование, с богат стаж в изборната администрация. Елка Стоянова - юрист, с богат опит в провеждането на избори и проф. Любомир Гаврилов - математик, със задълбочени познания по технологията и прилагането на изборния процес от гледна точка на математически модели на пресмятане на резултати”, обяви Виктория Василева. 

 

БСП издига също трима кандидати за членове на ЦИК. Това са Емил Цветанов Войнов, който предлага и за зам.-председател, Силвия Теодорова Стойчева и Цветанка Петкова Георгиева.

 

Настоящите членове на ЦИК Севинч Солакова и Ерхан Чаушев са предложенията на ДПС за новата изборната администрация. Движението не предлага председатели или зам.-председатели на комисията.

 

От "Демократична България" представиха двете си кандидатури за членове на комисията - Цветозар Томов и Любомир Георгиев. Кандидатурата на Томов е като зам.- председател на ЦИК. От ДБ разясниха, че няма да подкрепят кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК.

 

ПГ "Изправи се! Мутри вън!" номинира Росица Матева за член и заместник-председател на ЦИК. От коалицията няма да подкрепят предложението на ГЕРБ за председател на ЦИК - Красимир Ципов. Биха подкрепили предложението на "Има такъв народ", заяви Мая Манолова.

 

От ПГ на "БСП за България" също поясниха, че няма да подкрепят предложението на ГЕРБ.

 

Преди да започне представянето на отделните предложения президентът Румен Радев се обърна към народните председатели с думите:

 

"Действаме по реда и начина, който сте определили вие с промените в Изборния кодекс. Трябва да действаме експедитивно и отговорно и новоназначената ЦИК да влезе в своята роля с разпускането на НС. Трябва да направим така, че ЦИК да работи 60 дни. Разчитам на вашата експедитивност. Политическата логика диктутва политическите партии да намерят консенсус при определяне на състава. Изисква се диалог, изисква се конструктивност."

 

"Искам да разсея манипулациите, че президентът определя състава на ЦИК. По закон парламентарно представените партии посочват ръководството. Президентът не решава, а обнародва вашето решение. Аз няма да избирам никой, ще избирате вие", допълни Радев.

 

ГЕРБ-СДС заподозря конспирация за новата ЦИК. Според представителите на коалицията методът за разпределяне на членовете на ЦИК е нечестен и ощетява ГЕРБ.

 

Президентът Радев контрира с аргумента, че законодателните промени са приети от Народното събрание, а не от администрацията на президента. Той добави, че тези притеснения на ГЕРБ-СДС е трябвало да бъдат разяснени в пленарна зала, а не сега.

 

"Аз никого не избирам - избирате вие. Никого не посочвам - посочвате вие", допълни Радев.

 

В края на срещата Радев тегли чертата - за председател на ЦИК е предложен Красимир Ципов от ГЕРБ, а за зам.-председатели - Камелия Нейкова от „Има такъв народ”, Емил Войнов от БСП, Цветозар Томов от „Демократична България” и Росица Матева от „Изправи се! Мутри вън!”.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3708 |26.04.2021 Парадокс: Борисов критикува Трифонов, че използва Фейсбук . 2| 2817 |14.04.2021 Учебната година няма да е нулева. Красимир Вълчев не отчита изоставане . 23| 4449 |13.04.2021 Красимир Каракачанов: Предсрочни избори няма да има, ще има правителство . 10| 3371 |09.03.2021 Красимир Вълчев: Няма решение за общо затваряне на училищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads