Реклама / Ads
0| 2998 |28.09.2022 НОВИНИ

Какво да правим при гръмотевични бури?

.
Трима души загинаха, а друг пострада след удар от мълнии при вчерашната буря, разразила се в София. И четиримата са сирийски граждани, а според информацията те са били скрити под дърво. На фона на настъпващата есен и очакванията за по-чести превалявания - какво трябва да правим при, ако ни застигне буря?
 

Въпреки че мълнията има тенденция да удря най-високите изпъкналости и върхове, не винаги е така. Електрическите заряди се насочват най-близкия по вертикала обект на земята – включително някой в средата на гора или поле.

 

И не е вярно, че мълнията никога не удря едно и също място два пъти. Може и често го прави, пишат в свой наръчник от Българския червен кръст.

 

Ето някои съвети: 

 

Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него.


Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете като плътно прилепите крака. Наведете главата си надолу и притеснете колене към гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените. Дръжте се на разстояние от съседа си.


Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети – те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.


Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.


Ако бурята Ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай, че сте с лодка или сърф в морето – бързо се отправете към брега.


Когато се намирате в къща или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати и прозорци.


По време на пътуване с кола приберете антената на автомобила. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите, ако са обгорели, могат да се спукат.


Ако почувствате изтръпване на части от тялото в резултат на ел. напрежение, незабавно легнете на земята.


За защита от пряко попадение на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.


При градушка незабавно потърсете подслон. Големите ледени късове могат да Ви причинят травми и наранявания.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4055 |25.09.2022 Висока скорост и без спирачен път: Какво каза прокуратурата за катастрофата на Околовръстното в София? . 3| 3165 |22.09.2022 Бимбалов: Честит празник, но внимавайте за каква независимост ви говорят политиците и към какво ви водят . 1| 4053 |22.09.2022 Експерт: Русия подготвя някакво пролетно настъпление . 2| 2723 |21.09.2022 П. Симеонов: В главите на българите стои въпросът за цените, а не дали можем да направим някакъв геополитически завой

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads