Реклама / Ads
12| 5972 |14.05.2020 НОВИНИ

ЕК към България: Квотите в супермаркетите са дискриминационни, до месец да ги няма

.
Министърът на земеделието Десислава Танева
Въведените квоти за български храни в търговските вериги са нарушение на европейското законодателство. Това обяви днес Европейската комисия. ЕК съобщи, че отправя искане към България да премахне дискриминационните мерки, задължаващи търговците на дребно да третират по-благоприятно местните хранителни продукти.
 

Ако до месец София не вземе мерки, Брюксел ще стартира следващата фаза на процедурата за нарушения.

 

Припомняме, че миналия  месец правителството прокараха спорни нормативни промени, с които задължиха хипермаркетите да излагат по виден начин и да осигуряват "достатъчно пространство" за местни храни - мляко, риба, прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци, а сиренето и млякото да са направени поне 90% от българско сурово мляко. 

 

Ето какво се каза в писмото на ЕК до София: 

"Тези задължения ограничават свободното движение на стоки, залегнало в Договора за функционирането на ЕС, тъй като създават по-благоприятни и по-конкурентни условия за предлагане на пазара за местните хранителни продукти, което води до дискриминация на сходните вносни продукти.

 

Законодателството ограничава свободата на търговците на дребно да избират своя асортимент, да определят подредбата на продажбените си площи и да адаптират веригата си на доставки. Такива ограничения могат да бъдат оправдани само с императивни съображения от общ интерес, като например общественото здраве, и трябва да бъдат подходящи и необходими за постигането на тази цел.

 

Поради извънредните обстоятелства, произтичащи от свързаната с коронавируса санитарна обстановка и отслабването на икономиките в ЕС, е абсолютно необходимо да се запазят свободното движение на стоки и свободата на установяване. Неоправданите пречки могат да подкопаят колективните ни усилия за запазване на свободния и ефикасен превоз на товари в целия ЕС и капацитета ни за борба с тази безпрецедентна криза, в духа на европейската солидарност.

 

Поради това България разполага с един месец, за да отговори на опасенията на Комисията. Ако не получи задоволителен отговор, Европейската комисия може да реши да изпрати на България мотивирано становище.

Това ще е вторият етап на наказателната процедура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6418 |04.05.2020 Демократична България: Ударите срещу малкото критични журналисти са заплаха за Националната сигурност . 12| 4489 |22.04.2020 Демократична България: Осуетяване изслушването на Борисов в НС унижава достойнството на всички ни . 3| 4250 |21.04.2020 Виктор Станчев, Главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България: Отговорност на всички е да опазим електроенергийната система . 5| 4779 |27.03.2020 Демократична България: Парламенът да възстанови работата си, превръща се в придатък на ”щаба”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads