Реклама / Ads
0| 5337 |01.04.2018 НОВИНИ

Изпити по история и журналистика в СУ

.
Кандидатстудентските изпити по история на България и по журналистика /писмен/ от първата изпитна сесия в Софийския университет ”Св. Климент Охридски” ще се състоят днес. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.
Изпитът по история на България е от 9.00 часа и продължава четири астрономически часа. Той се състои от два компонента - развиване на тема по даден исторически проблем и тест. Предложената изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по история на България за 11-и клас от задължителната подготовка. В нея са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество във времето от края на VII до средата на XX в.

Изпитната комисия ще формулира темите и вариантите на теста в деня на изпита, така че те да покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по история на България. При започване на изпита ще се изтеглят две теми, като всеки кандидат-студент ще има правото да избере и да пише по една от тях, както и един от тестовите варианти, който се раздава на кандидат-студентите.

Тестът включва въпроси от отворен и затворен тип от областта на политическата, стопанската, църковната и културната история на България през Средновековието, Възраждането и Новото време. Основните цели на изпита са да провери историческите знания на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания за първо равнище, да провери уменията на кандидат-студентите за създаване на аргументиран текст по определен проблем, както и да провери нивото им на владеене на книжовния български език.

Писменият изпит по журналистика за кандидат-студенти от първата изпитна сесия в Софийския университет е от 14.00 часа и продължава три астрономически часа. Изпитът има за цел да оцени способността на кандидат-студентите да създават цялостен и завършен писмен текст по зададена тема. Работата може да бъде написана в свободно избрана от автора прозаична форма и в достатъчен за пълноценното разгръщане на замисъла обем.

Темите за писмения изпит ще са от съвременния обществен, политически, икономически и културен живот, отразен в българския периодичен печат, в радиото, телевизията и в интернет. Изпитната комисия ще формулира темите непосредствено преди изпита. Изпитът ще започне с изтеглянето на една тема от кандидат-студент, като контролно ще се отворят поне още две теми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6581 |29.03.2018 Президентът към патриарх Кирил: Не омаловажаваме руския принос, но държим на нашата история . 9| 9441 |02.03.2018 Лидерът на БОЕЦ пред Фрог: Историята на Ваня Рибчева е олицетворение на мафиотизирането на държавата . 6| 5480 |02.03.2018 Депутатите се скараха заради учебниците по история . 26| 5867 |06.02.2018 Плевнелиев захапа Радев: Един държавен глава не остава в историята с рейтингите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads