Реклама / Ads
Frognews
0| 4762 |01.04.2018

Изпити по история и журналистика в СУ

.
Кандидатстудентските изпити по история на България и по журналистика /писмен/ от първата изпитна сесия в Софийския университет ”Св. Климент Охридски” ще се състоят днес. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.
Изпитът по история на България е от 9.00 часа и продължава четири астрономически часа. Той се състои от два компонента - развиване на тема по даден исторически проблем и тест. Предложената изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по история на България за 11-и клас от задължителната подготовка. В нея са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество във времето от края на VII до средата на XX в.

Изпитната комисия ще формулира темите и вариантите на теста в деня на изпита, така че те да покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по история на България. При започване на изпита ще се изтеглят две теми, като всеки кандидат-студент ще има правото да избере и да пише по една от тях, както и един от тестовите варианти, който се раздава на кандидат-студентите.

Тестът включва въпроси от отворен и затворен тип от областта на политическата, стопанската, църковната и културната история на България през Средновековието, Възраждането и Новото време. Основните цели на изпита са да провери историческите знания на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания за първо равнище, да провери уменията на кандидат-студентите за създаване на аргументиран текст по определен проблем, както и да провери нивото им на владеене на книжовния български език.

Писменият изпит по журналистика за кандидат-студенти от първата изпитна сесия в Софийския университет е от 14.00 часа и продължава три астрономически часа. Изпитът има за цел да оцени способността на кандидат-студентите да създават цялостен и завършен писмен текст по зададена тема. Работата може да бъде написана в свободно избрана от автора прозаична форма и в достатъчен за пълноценното разгръщане на замисъла обем.

Темите за писмения изпит ще са от съвременния обществен, политически, икономически и културен живот, отразен в българския периодичен печат, в радиото, телевизията и в интернет. Изпитната комисия ще формулира темите непосредствено преди изпита. Изпитът ще започне с изтеглянето на една тема от кандидат-студент, като контролно ще се отворят поне още две теми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Президентът към патриарх Кирил: Не омаловажаваме руския принос, но държим на нашата история 10| 5811 |29.03.2018 . Лидерът на БОЕЦ пред Фрог: Историята на Ваня Рибчева е олицетворение на мафиотизирането на държавата 9| 8852 |02.03.2018 . Депутатите се скараха заради учебниците по история 6| 4880 |02.03.2018 . Плевнелиев захапа Радев: Един държавен глава не остава в историята с рейтингите 26| 4947 |06.02.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ