Реклама / Ads
47| 7434 |11.12.2015 НОВИНИ

Р. Кънев: Борисов управлява с тези, които го свалиха през 2013 г.

.
Радан Кънев
Премиерът Бойко Борисов е избрал да управлява с хората, които свалиха първия му кабинет през 2013 г. Това смята съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев, който излезе в опозиция, след като в сряда Народното събрание окастри поправките в Конституцията и правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка.
 
"С имитацията на съдебна реформа, скрепена с повече от 200 гласа в парламента, на изпитание са поставени много по-важни неща от Реформаторския блок", отговори той на журналисти в кулоарите на парламента, попитан дали коалицията между ДСБ, "Движение България на гражданите", СДС, БЗНС и Народна партия "Свобода и достойнство" ще се разпадне. Според него е напълно е възможно оглавяваната от него партия да изпадне в изолация в Реформаторския блок.

"Става дума за много по-сериозни политически въпроси. Моето мнение е, че Бойко Борисов и ГЕРБ направиха много ясен и много тежък политически избор дали това правителство ще се занимава с реформи или не. Прецениха, че комфортът им от гледна точка на лобитата, които стоят зад съдебната власт, същите, които свалиха от власт ГЕРБ през 2013 година, които им спретнаха "Костинброд", които избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС, заканваха се с физическа разправа с ГЕРБ - същите тези хора бяха предпочетени от Борисов в настоящото управление", заяви Радан Кънев.

"Управлението се оформя като управление на ГЕРБ, ДПС и АБВ. Дали ще бъдем част от такова управление наистина е много важен политичеки въпрос, много по-важен от въпроса довечера ще има ли протест и дали ще остане единен Реформаторският блок.", добави той.

По думите му въпросът е за бъдещето на България и дали настоящият парламент и правителство могат да движат нещата в правилната посока или ще продължат тенденцията да се движат в грешната посока, ще бъдат по-силен продължител на кабинета "Орешарски". "Правителството на Орешарски беше много слабо правителство, очертава се опасността да имаме по-силно правителство, което да води страната в същата негативна посока. Това е голяма опасност", смята още лидерът на ДСБ.

Попитан кога Реформаторския блок ще имат общо решение остават ли във властта Кънев заяви: "Това не мога да отговоря. Не сме се разбирали до момента, според мен е безсмислено да се събираме преди да имаме решения на всяка партия. За съжаление Блокът се превърна в организация, в която си споделяме решенията на отделните партии, а не взимаме решения заедно. Кога ще бъде събирането на Блока е друг въпрос. Да се заредим с търпение."

Той съобщи, че утре ДСБ ще вземе своето политическо решение, като не уточни дали това ще стане на предстоящия партиен форум в Поморие, организиран от евродепутата Светослав Малинов.

Попитан дали лидерът на "Движение България на гражданите" и вицепремиер Меглена Кунева е подходяща за нов правосъден министър Радан Кънев каза, че той стои на позиция, че само Христо Иванов е бил подходящ за поста. "Трудно ми е да си представя, че след всичко, което изтърпя Христо и от свои, и от чужди, след цялата помия, която се изля с него, ще се намери човек, който да провежда реформаторска политика." По думите му е имало "много атаки срещу Христо и от ГЕРБ, и от Реформаторския блок, което лично ме отврати, но може би личните чувства не са уместни."

Лидерът на ДСБ заяви още, че той няма да предлага правосъден министър, но не отговори дали партията му ще направи предложение.

Попитан за изчисленията на депутата от гражданската квота Гроздан Караджов, който се оттегли от поста председател на транспортната комисия, че поне 13 народни представители от Реформаторите ще излязат в опозиция, той заяви: "Не правя такива изчисление. Утре ще има ръководство на ДСБ. Другите партии работят сериозно. Ще има председателски съвет на Реформаторския блок. Не правя сметки по депутати."

На въпрос дали е консултирал действията с бившия лидер на ДСБ Иван Костов Кънев посочи, че не го е правил. "Защото който носи политическата отговорност, той взима решенията. Костов не се занимава с политика", добави той.

Попитан за хакерската атака на електронната поща на партията на Меглена Кунева, от където вчера беше изпратен фалшив имейл, че партията оттегля подкрепата си от правителството, Кънев помоли да не го занимават с глупости. "Такива простотии се случват всеки ден. Доколкото разбрах, защото вчера бях със семейството си и не съм видял в медиите, става въпрос за генериран фалшив имейл. Това е ежедневие, посочи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 7789 |11.12.2015 Първанов: Защо Хр. Иванов не каза в НС, че Борисов е зависим от Цацаров? . 28| 4872 |10.12.2015 Борисов: След десетилетия празни приказки интерконекторът с Гърция е факт . 7| 4439 |10.12.2015 Борисов се среща с министър-председателя на Бавария . 4| 4653 |10.12.2015 Б. Борисов: Никой не ми вярваше, че този интерконектор ще стане факт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads