Реклама / Ads
10| 5838 |26.02.2013 НОВИНИ

Канят с хляб и сол Кристалина Георгиева за служебен премиер

.
Еврокомисарят Кристалина Георгиева да стане служебен премиер. Към този вариант с всички сили се стремял президентът Росен Плевнелиев. С хляб и сол ще е посрещнем, говорели в президентството, разчитайки на високия рейтинг на Георгиева.
 

На среща с президента Росен Плевнелиев вчера лидерите на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" също са посочили името на българската еврокомисарка като спасител в кризисното положение."Това е единственият останал авторитет при сегашната взривоопасна ситуация, който може да поеме служебния кабинет", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него само тя вдъхва доверие, че може да свърши работа. Президентът Росен Плевнелиев бил на същото мнение. Той е разговарял вече три пъти с Кристалина Георгиева, пише "Стандарт". Засега тя е отклонила поканата, но не е отказала. Самият Пламен Димитров отрече да е канен за служебен министър на труда. Моето призвание е на позицията, която заемам, и не мисля да поемам други ангажименти, каза лидерът на КНСБ.

Според запознати най-вероятният кандидат за поста служебен премиер при евентуален отказ на Кристалина Георгиева е икономистът Андрей Делчев. Освен него сред вероятните кандидатури за ключов пост в новия кабинет са спрягани бизнес дамата Саша Безуханова и главният секретар на държавния глава Екатерина Захариева, която е и юрист. В новото правителство се спрягат и имената на началника на кабинета на Плевнелиев и бивш шеф на ДАНС - Цветлин Йовчев, и на бившия зам. икономически министър от ГЕРБ и настоящ съветник на държавния глава Евгени Ангелов. Имената на омбудсмана Константин Пенчев и на посланика ни в Швейцария Меглена Плугчиева също се завъртяха сред компромисните варианти за нов служебен премиер. В проекто-списъка влизат още проф. Михаил Константинов и амбудсмана Константин Пенчев.

Преди няколко месеца в медиите се коментира, че влиятелни кръгове около властта се опитват да наложат Кристалина Георгиева като вариант за продължение на проекта „Борисов“. Тя трябвало да бъде следващият премиер, независимо от това дали изборите за парламент ще са предсрочни или редовни. Европейската комисарка трябва да поеме изпълнителната власт, ако икономическата криза се задълбочи и това мнозинство не може да изкара пълния си мандат. Този вариант вече се реализира.

Кръгът, който лансира Кристалина Георгиева, се наричал „мозъкът на ГЕРБ“. В него влизат Цветелина Бориславова, банкер и бивша приятелка на Борисов, която въпреки официалните декларации за тяхната раздяла била запазила бизнес отношенията си с министьр-председателя. Тя е лидер на кръга, в който влизат още президентът Росен Плевнелиев, бизнесмена Иво Прокопиев, Даниел Вълчев от партията на Кунева и Трайчо Трайков, бивш икономически министър. Те се стремят с всички сили към властта, твърдят наблюдатели.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 102| 6956 |22.02.2013 С Кристалина - да; с Борисов и Цветанов - не . 12| 10622 |24.01.2013 Започват снимките на филм за Левски, канят "вампира" Нина Добрев . 63| 20322 |28.12.2012 Най-големият тих скандал на 2012 - Кристалина Георгиева? . 93| 5374 |02.12.2012 Мирослав Найденов: Ядем най-евтиния хляб в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads