Реклама / Ads
0| 4734 |25.11.2016 НОВИНИ

Т. Кантарджиев:Трябваше да спрем приказките за страшни инфекции

.
Тодор Кантарджиев
Допуснахме грешката да не се противопоставим веднага на приказките за страшни инфекции. Инфекциозните заболявания сред бежанците са горе-долу като сред останалото население, това подчерта пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести:
 

Ако застанете пред кожен кабинет във всяка обща медицинска практика, ще видите много пациенти с такива кожни проблеми. Крастата не е проблем за населението, а за онези, които са в контакт с болния. Варицелата в лагера също не е заплаха за българското население, категоричен беше експертът: От година и половина имаме 50 хиляди души, българи, боледуващи от варицела. Просто сега е петгодишният пик на това заболяване в цялата страна, не само в лагерите.

 

Проф. Тодор Кантарджиев изрази както безпокойството и съпричастността си към ранените български полицаи и сирийските семейства в лагера в Харманли, така и възмущението си от подклаждащите излишно напрежение. Според него медийни манипулации всяват страх сред населението от болести, които не са заплаха за него.

 

На хората, потърсили убежище, трябва да се обясни, че не е в техен интерес да вършат вандалщини, коментира още специалистът. Преди конференцията "Предизвикателствата на антибиотичната терапия през 21 век", която ще се проведе в БЧК, Тодор Кантарджиев отчете последните тенденции:

 

И Гърция, и Румъния имат много голяма консумация на антибиотици и оттам - голяма резистентност. В нашата страна нещата са под известен контрол, що се касае до лечението на пневмониите и уроинфекциите. Трябва обаче да се направи много по отношение на полово предаваните болести, причина за 95% от случаите на безплодие в българските семейства.

 

В последните години контролната дейност за продажби на антибиотици без рецепта в аптеките бе занемарена, алармира още проф. Кантарджиев. В рамките на форума ще бъде представена брошура за правилното лечение с антибиотици в доболничната помощ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5495 |16.08.2016 Ир. Анастасова: Да спрем поголовното застрояване на ”Младост”! . 9| 4954 |14.03.2016 Австрийският канцлер: Да спрем маршрутите за мигранти през България . 5| 4609 |29.02.2016 Л. Панов: Трябва да спрем да се самоунижаваме . 70| 7417 |18.02.2016 Борисов: Утре съм разпоредил да спрем обществената поръчка за Зимния дворец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads