Реклама / Ads
2| 4118 |22.04.2019 НОВИНИ

Кардиолог: Имаме болници бол, а българите се лекуват в чужбина

.
През 1999 година започна радикалната промяна в здравеопазването. Тогава бяха въведени задължителните здравни вноски, които трябваше да дават право на безплатно медицинско обслужване на осигурените. От практиката през отминалите вече 20 години обаче стана ясно, че не всичко е напълно безплатно.

Достъпът до лекар-специалист не е по-лесен, защото направленията са ограничени. А когато се стигне до лечение в болница се оказа, че пациентите от различните краища на България имат различни права. За едни болницата е близо, а за други – на километри от населеното място.

 

Кардиологът проф. Иво Петров коментира ситуацията в българското здравеопазване пред телевизия ON AIR. Той посочи, че дисбалансите са много в системата, а ниските заплати на медици - от сестри до определени специалисти, са един гигантски проблем.

 

Проф. Петров подчерта, че у нас модерните методи на лечение не се въвеждат с нужната скорост и готовност, с която трябва.

 

"Няма много средства в нашата здравна система, което е логично и обосновано", подчерта той и обясни, че няма как при нас да стигат парите за здраве, при положение, че заради демографската катастрофа нуждата е по-голяма от увеличените пари за здраве във всеки държавен бюджет от няколко години насам.

 

"Имаме нужда от преструктуриране на много компоненти на здравеопазването, не само на болничните заведения и тяхното разпределение, но също така и генерирането на финансовите средства и тяхното разпределение. Също така на здравноосигурителния модел", посочи той.

 

Кардиологът беше категоричен, че преструктуриране би могло да бъде и намаляването на болниците в страната, които според него са много.

 

"Имаме много повече болници отколкото са ни необходими. Въпреки че имаме много болници, все още много българи продължават да търсят лечение в чужбина и то в много сфери на здравеопазването", настоя проф. Иво Петров.

 

Медикът каза, че така се генерират още повече разходи за здравната ни система, а нейните финанси трябва да се контролират стриктно, но според него има структури, които не са заинтересовани това да се случва.

 

Проф. Петров обясни, че именно този цикъл на много болници, които не могат да изработят пари и такива, които пък не получават всичко, което са изработили, води дотам, че у нас няма достатъчно модерна медицина и повечето проблеми в родното здравеопазване.

 

Кардиологът каза също, че шансът за нашата система е властта да има ентусиазъм и да се реализира потенциала на младите лекари у нас. Той даде за пример Румъния, където заплатите са скочили три пъти за 2 години, което е довело до спад в медиците, които са напуснали страната.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3689 |22.04.2019 Момчил Неков: Трябва да имаме равни възможности . 4| 4339 |15.04.2019 Петър Витанов: Победа за БСП ще е да имаме един глас повече от ГЕРБ . 1| 4294 |08.04.2019 Готови са правилата за формиране на заплатите в болниците . 2| 4657 |03.04.2019 Светнато майче: В момента, в който се говори, че политици имат асансьор до хола, ние да не можем да имаме
Реклама / Ads