Реклама / Ads
28| 25888 |09.08.2009 НОВИНИ

Кърваво покушение над журналиста Огнян Бояджиев

.
Шефът на предизборния щаб на бившия син кандидат-кмет Мартин Заимов е с тежки прободни рани в интензивното на ВМА. Самият Заимов съобщи за Frognews.bg, че състоянието на Бояджиев е стабилизирано. От ВМА потвърдиха за случая, но отказаха официална информация към този момент.
 


Главният редактор на престижното електронно издание на Европейския институт у нас Портал Европа /www.europe.bg/ Огнян Бояджиев е бил нападнат в дома си тази нощ.Небезизвестният журналист е получил няколко опасни прободни рани във врата. Нападателите са проникнали с взлом в апартамента, отрязали кабелите на стационарния телефон, задигнали са мобилния телефон на жертвата и са я изооставили в безпомощно състояние. Огнян Бояджиев с последни сили е успял да уведоми „Бърза помощ” за тежкото си състояние по интернет чрез компютър, който не е бил откраднат от взломаджиите.

Лекарският екип и полицията са се притекли бързо и са влезли в апартамента с помощта на пожарникари, на които се е наложило да разбият заключената врата.

Огнян е откаран във ВМА с голяма кръвозагуба от нараняванията. По случая вече се води следствие, но причините за атентата досега са неизвестни. Майката на Огнян, известната журналистка и водеща от националното радио Зора Нейкова отказа коментар пред Frognews.bg заради следствената тайна и заради шока от случилото се със сина й.

Не се знае дали журналистът е станал мишена на кражба или на атентат, свързан с политическите му убеждения. Реботело се и над версия "лична драма" според колеги на пострадалия. Огнян Бояджиев беше шеф на предизборния щаб на синия кандидат за кмет Мартин Заимов в 2007 г. Заимов коментира нелепия случай специално за Frognews.bg като дело на едно покварено общество. "Нелепо е, нямам думи. Оги Бояджиев е позитивен човек, никога не би предизвикал агресия.", сподели Мартин Заимов. Той добави, че към 20:00 ч състоянието на Бояджиев е стабилно. Общинският съветник отказа да коментира дали покушението е заради професионалната работа на Огнян Бояджиев като журналист или от личен характер, но се надява извършителите да бъдат открити час по-скоро.

Името му нашумя още като радиводещ и автор на сутрешното неделно предаване „Оги и джуджетата” в БНР през 1998 г. Огнян беше първият водещ на сутрешното предаване на Би Ти Ви „Тази сутрин” при стартирането на частния канал. Впоследствие стана главен редактор на българската секция на Радио Франс Ентернасионал /RFI/.

Преди повече от 3 години оглави екипа на Портал Европа, най-голямото електронно издание за европейска интерграция и европейски политики у нас под егидата на Европейския институт. Директор на института е Юлиана Николова, която беше кандидат за вицепрезидент на бившия конституционен съдия Неделчо Беронов, номиниран от СДС и ДСБ за кандидат-държавен глава през 2006 г.

Зверският инцидент с един от изявените млади представители на свободния печат и независимите медии Огнян Бояджиев е втори по арогантност и жестокост след побоя над главния редактор на Frognews. bg Огнян Стефанов само в рамките на една година.

Смъртоносният атентат над Огнян Стефанов бе извършен от пет маскирани, въоръжени с чукове лица в Деня на независимостта – 22 септември м.г. пред ресторант „Кипарис” в близост до басейна „Спартак” в София. Въпреки че пресата и обществеността го окачествиха като опит за предумишлено убийство и като безпрецедентен акт на посегателство върху свободата на словото, до ден днешен прокуратурата не е дала признаци, че работи по случая.

Покушението върху Огнян Бояджиев е първият тест пред правителството на Бойко Борисов и неговият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов за готовността им да гарантират с всички законови средства сигурността на българските граждани, както и свободата на словото в европейска България. Коилкото по-резултатно и прозрачно приключи следствието, толкова по-бързо ще отпаднат съмненията, че за пореден път у нас е застрашен животът на журналист заради професионалните му или политически пристрастия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5950 |31.05.2009 Арестуваха репортер на Нова на кърваво рали . 13| 4728 |19.12.2008 Шейх хареса за щерка си журналиста с обувката . 4| 5822 |18.12.2008 ИТАР-ТААС съобщава за покушение срещу Ким Чен Ир . 10| 5256 |25.11.2008 Имало е опити за покушение срещу Доган, заяви предшественик на Емин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads