Реклама / Ads
2| 3661 |25.09.2021 НОВИНИ

Д-р Кацаров: Политици саботират разкриването на COVID зони. Цената на изборите не си струва това, което се опитват тези хора

.
д-р Стойчо Кацаров
Опит за саботаж на процеса по разкриване на COVID зони вижда служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. По думите му има политическа намеса.
 

“Ние сме перманентно в предизборна кампания от цяла година. Не искам да го нарека бойкот, но е очевидно, че има разпореждане към кметове на общини да се въздържат и да не допуснат общински ДКЦ-та да сключват договори за разкриване на COVID зони, което в тази ситуация е изключително грозно. Цената на изборите не си струва това, което се опитват тези хора. Аудиторията ще се сети кои са тези кметове. Загубата е, че това е възможност да се лекуват болни и да се противодейства по-ефективно на кризата. Нанася се удар върху битката с болестта и върху самите хора”, посочи Кацаров в ефира на Българската национална телевизия. 

 

По думите му не буксува идеята за предписването на безплатни лекарства в COVID зоните.

 

“Разкриването на такава зона дава допълнително финансиране на самите центрове, финансираме и закупуването на апаратура за тях за до 50 000 лв. Знаем в какво окаяно състояние са повечето от общинските ДКЦ-та. Дори да не сключат масово договори, това няма да е от полза, но няма и да навреди на битката с COVID, защото доскоро такива центрове нямаше. Здравнонеосигурените хора ще си платят тези лекарства. Те са за осигурените. Ако не плащаш предварителни, какво основание имаш да искаш безплатни лекарства. Неосигурен пациент ще получи диагностика в COVID зоните без да заплаща за нея, включително прегледи, изследвания и рентгенови снимки, но няма да получи безплатни лекарства“, каза още министърът.

 

По-рано в ефира на БНТ председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова посочи, че това би бил един от проблемите с предписването на безплатни лекарства. 

 

Служебният здравен министър коментира и налагането на противоепидемичните мерки. По думите на Кацаров нужно е в процеса да участват всички. 

 

“И най-добрият контрол няма да е успешен, ако хората отказват да участват. Трябва да има общо разбиране. Колкото по-стриктно спазваме ограниченията, толкова по-бързо ще излезем от тази ситуация и ще бъде по-кратно времето, в което ще бъдат наложени. Ние не правим това за удоволствие. Всички критики идват към нас. Направихме го, защото болниците и интензивните отделения започнаха да се пълнят. Няма да позволя да се стигне до тази ситуация, в която бяхме миналата година, когато обикаляха линейки да търсят болнично легло или хора да умират пред входа на болниците. Затова е необходимо да се спазват мерките. Най-доброто лекарство е ваксинацията“, посочи той.

Здравният министър заяви, че ситуацията е напрегната, но място за паника няма. Налични са необходимите лекарства, има и свободни легла. Организацията в страната е добра. 

 

По думите му са ясни правилата, по които трябва да протече изборният процес на 14 ноември и не вижда драма с протичането му.

 

“Не смятам, че ще се с тъмночервената зона тогава“, допълни той.

 

По отношение на идеята за задължителна ваксинация служебният здравен министър не изключи да започне обсъждането на мерки за повишаване сигурността на определи групи хора, които работят на критични места - например в домовете за възрастни. Това не значи задължителна имунизация. Такива мерки могат да включат задължително тестване или документ, доказващ преболедуване. 

 

“Дори само хората над 60 години да се ваксинират масово, аз съм готов да отменя всички мерки”, коментира още служебният здравен министър.

 

"Има достатъчно ваксини за всички. Цялата организация за поставянето на ваксини е създадена, остава да се убедят хората, че трябва да го направят. Призовавам всички да се ваксинират. Числата показват, че над 95-96% от хората в болниците са неваксинирани. 96-97% от починалите в страната са неваксинирани. Ако сравним България с Израел и други държави с висок процент на ваксинирано население, в България умират 20 до 50 души на ден, а в Изреал има един - двама седмично. Ваксината ни предпазва да не боледуваме тежко и да не умрем. Абсурдни слухове е разпространяват какви тежки увреждания са причинени след ваксина и колко хора са умрели. Това не отговаря на истината. Случаите на тежки усложнения са изключителна рядкост. Тези ваксини са от лекарствата с най-малко усложнения и странични ефекти", заяви той.

 

“Трябва да заложим на живота си. Хазартно отношение към живота си е да не се ваксинираш. Много хора имат починали в семействата си от COVID. Това не е ли достатъчна причина да се ваксинираш?“, коментира Кацаров

Кацаров обеща да направи всичко възможно присъственото обучение да остане до края на учебната година. 

 

“Аз няма да допусна преди да бъдат затворени кръчмите, да се затворят училищата. Знам, че училищата са риск, но загубите от неприсъственото обучение се оказват непропорционално високи. Това зависи от всички нас. Ако спазваме стриктно мерките и се ваксинираме масово, присъственото обучение ще си остане през цялата година за всички деца“, допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3429 |24.09.2021 Новият председател на СОС: Хората се умориха от политици, които отказват да проявят здрав разум . 20| 3231 |23.09.2021 Нови санкции на САЩ срещу 35 руски олигарси, политици и журналисти заради Навални . 23| 3426 |20.09.2021 Д-р Кацаров: МЗ осъжда категорично незаконните действия на антиваксърите . 5| 3761 |16.09.2021 Хр. Панчугов: Петков и Василев ще опитат да запълнят ниша в отношенията граждани-политици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads