Реклама / Ads
5| 4655 |17.07.2020 НОВИНИ

Казусът ”Национална детска болница” - в нова задънена улица. Сградата не може да бъде съборена?

.
строежът на Националната детска болница Източник: БГНЕС
Казусът с изграждането на Националната детска болница е на път да стигна до нова задънена улица. Стигна се до решението старата сграда в двора на Александровска болница да бъде съборена, а на нейно място да бъде издигнато изцяло ново лечебно заведение. Оказва се обаче, че това може би е невъзможно.
 

Предизвикателството е по-скоро от техническо естество. Не е ясно дали изобщо ще се стигне до бутане на старата конструкция. Представители на архитекти, лекари и министерството търсят компромисни варианти, като за решения още не може да се говори, показва проверка на в. “Сега”.

 

Според зам.-председателя на УС на Камарата на архитектите в България Петкана Бакалова сградата не може да бъде взривена, защото наблизо има действаща болница. Ако се пристъпи към събаряне, това трябва да се извърши механично, което ще отнеме много време. Причината - големите неудобства, които възникват в един болничен комплекс - прах, шум, вибрации.

 

Архитектите изтъкват, че от самото начало са настоявали не само за нова сграда, но и за по-подходящо място.

 

Изграждането на Национална детска болница е горещият картоф между общество, медици и политици през периода на целия Преход. През изминалите няколко месеца скандалът получи нов тласък, като този път проблемът намери и своето решение. Поне така изглеждаше.

ФрогНюз припомня, че по време на извънредното положение здравният министър Кирил Ананиев сключи договор за изграждане на Национална педиатрия, но във вече съществуващия и недовършен строеж в двора на Александровска болница. Това е и основният проблем според критиците на решението - сградата не просто е негодна, но и не е безопасна. Освен всичко, не може да обезпечи нуждите за изграждането на една съвременна детска болница. Въпреки това с решение на Министерския съвет сградата бе превърната в обект от национално значение, което допълнително форсира процедурата по довършването на строежа.

 

Стигна се и до протести, които в крана сметка доведоха до решение от страна на правителството сградата да бъде съборена, а на нейно място да се появи изцяло нова детска болница. Веднага обаче се появиха и опасения, че всичко ще спре дотук. Затова и неправителтвени организации изпратиха писмо до управляващите, в което настояха събарянето на старата сграда да се случи незабавно.

 

"В ситуацията, в която сме в момента, се опитваме да водим диалог. От министерството ни информираха, че са готови с два документа, за които настоявахме - анализ на нуждите и подробно задание, като предстои детайлно да се запознаем с тях преди нова среща", коментира Бакалова.

 

Архитекти и лекари още нямат яснота и за структурата на бъдещото държавно дружество.

"Ще предложим то да е с двустепенна форма на управление и да бъдат допуснати представители на гражданското общество в надзорния съвет. Първоначално настоявахме да бъде създаден отделен обществен съвет, но и възможността за осъществяване на контрол през управлението на дружеството е работеща", коментира Бакалова.

 

Продължава да няма яснота и какво точно ще се случи с договора с консорциум "Детско здраве" (в който участват "Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънал" АД.). Консорциумът спечели поръчката с оферта от 77 839 442, 89 лв. без ДДС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5232 |08.07.2020 Д-р Симидчиев: Опасно е да се разглеждаме като детска градина. Важне е защо нещо се прави . 5| 4448 |02.07.2020 Четири деца от столична детска градина са с коронавирус . 0| 4157 |29.06.2020 Масово ще се тестват деца и персонал в столична детска градина . 4| 4901 |28.06.2020 Корнелия Нинова към общинските съветници: Осигурете на всяко дете място в детска градина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads