Реклама / Ads
7| 3652 |17.03.2021 НОВИНИ

Келепирът ли мотивира 6 996 души да се кандидатират за 240-те места в Парламента?

.
Източник: Евроком
„Да ти кажа ли правичката? И едните, и другите са маскари!… Ти мене слушай, па се не бой! Маскари са до един!… Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена!… Търговийка, предприятийца, процеси имам в съдилищата – не може. Не си ли с тях – спукана ти е работата! Па и мене нали ми се иска – я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли? Хубаво, ама като не им клатиш шапка – дявол не може те избра! Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам…“
 

Келепирът ли мотивира рекордния брой от 6 996 души да се кандидатират за 240-те места в Парламента? Ако вярваме на бившия финансов министър Владислав Горанов, келепирът не е в депутатстването. Помните ли какво беше споделил Горанов на Борисов през февруари 2014 г.? „Шефе, ти си на 55 и оттук нататък само с политика може да се занимаваш. Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева и дните ми минават безсмислено. Имам две деца, мисля за трето, как да ги издържам? Ако имаше поне политическа класа у нас, ако имаше смисъл като експерт да стоя в парламента, но сега в парламента няма нищо, свързано с политиката и експертността“.

 

Тогава Горанов напусна Парламента уж за да се занимава с частни проекти, но през ноември същата година зае поста министър на финансите. Да ... истина е, че в овладяните държави и министерствата са частни, а келепирът го плащат данъкоплатците.

 

В същия този период и Борисов се колебаеше дали да не излезе от Народното събрание. „Като стоиш в тази гмеж, и ти се опръскваш. Този парламент генерира само омрази“ – заключи тогава Борисов.

 

Какво генерира 44-то Народно събрание, в което Борисов рядко се явяваше, за да отговаря на депутатски въпроси, а народните представители забравиха на кого служат? Генерира Председател на Народното събрание, който бе наречен от председателстващия Министерския съвет „проста кърджалийска ....“. Генерира лобистко, компрометирано, антисоциално законодателство. Генерира изключително високо недоверие на гражданите - цели 73 %. Това обаче не попречи на депутатите да си получават заплатите от по близо 6 500 лева. Всеки месец на представителите ни в Парламента плащаме милион и половина само за заплати. Осигурили сме им и автомобили, и ведомствени жилища, и представителни, и куп други екстри.

 

Представете си сега, че Народното събрание е ваша собствена компания. Имате 240 високоплатени служители. Какво ще направите, ако те не работят за вас, а за някой ваш конкурент, например. Ще ги уволните, нали? Какво ще направите, ако изпълнителният директор на вашата компания ви каже: „Ходи пеша, бе! Ходи пеша“? Ще го уволните, нали? Какво ще направите, ако някой от вашите служители ви каже, че дните му минават безсмислено във вашата компания, но същевременно си получава заплатата. Ще го уволните, нали? И никога повече не бихте наели такива служители да работят за вас. Не ли?

 

4 април наближава. Предизборната надпревара за 240-те стола в Народното събрание е ожесточена и от ден на ден става все по-кална и мръсна. Чуват се мнения, че мандатът на следващия Парламент ще е кратък. Поддръжници на най-големите маскари ни обясняват как всички са маскари. Популизъм и предизборни обещания валят отвсякъде.

 

На фона на случващото се тук, българи, които живеят в чужбина, направиха една дълбоко затрогваща кампания. Прокудените от беззаконието, корупцията, насилието, бедността наши сънародници, които ще гласуват на предстоящите избори, с всеки изминал ден стават все повече и повече. На 4 април стотици хиляди българи зад граница, много повече от гласувалите на предишни избори, ще гласуват. Те не могат да бъдат купени с подхвърляните от джипката подаяния. Не могат да бъдат страхувани от прости мутри, сменили анцузте с бели якички. Те ще гласуват за България. България, на която имат право. И ние, останалите тук, ще гласуваме за нашата България. За да не се скитаме немили-недраги из чужди земи.

 

Как да направим своя избор? За кого да гласуваме? Аз ще избера така, както бих избрала свой служител. И за сезонна работа не бих наела някой, който ще ме краде, лъже, обижда, предава. А вие? Бих наела почтен, работлив, възпитан, образован, отговорен служител. Бих поверила защитата и образованието на децата ми, сигурността и здравето на семейството ми, управлението на финансите ми, опазването на околната среда в ръцете на отговорни, открити и честни хора.

 

Защо е толкова важно какви хора ще си изберем да ни представляват в Народното събрание? Защо е важно да гласуваме? Защото всеки един народен представител представлява не само тези, които са го издигнали и гласували за него, а целия народ. Това повелява основния ни закон – Конституцията. Този, който я нарушава, няма място в Народното събрание. Изборът, който ще направим на 4-ти април, е важен, защото тези, които ще си изберем да ни служат в Народното събрание, след това ще изберат тези, които ще ни служат в Министерския съвет. А те ще изберат други, които ще ни служат в десетките държавни агенции, комисии, управи, съвети, дружества. За да просперира Родината ни, в държавните институции няма място за байганьовци, търсещи лично облагодетелстване и келепир от държавната служба.

 

В следващите три издания на „Часът на Избора“ ще интервюирам кандидати за наши служители в 45-я парламент. И като при всяко интервю за работа ще наблегна на личните качества на кандидата, постиженията му до момента, личната му мотививация, познанията му за работата, за която кандидатства. А вие, скъпи зрители, сте комисията, която избира.

 

Албена Белянова, "Часът на избора", Евроком







Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3305 |18.02.2021 Проф. Калинов: Изгодно за системните партии е да демотивират хората да гласуват . 13| 4447 |22.01.2021 Доц. Вацев: БСП е двойно мотивирана за победа на изборите, от ГЕРБ са силно деморализирани, объркани и неспокойни . 18| 5425 |18.01.2021 Съдът: Арестът на Пламен Бобоков е бил незаконен и немотивиран . 55| 5769 |13.12.2020 Каракачанов: Манолова да поговори с мъжа си под завивките. Подобни кречетала действат демотивиращо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads