Реклама / Ads
3| 4262 |01.11.2023 НОВИНИ

КЕВР утвърди 36% по-скъп газ за ноември. Цената у нас обаче е по-ниска от тази в Европа

.
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м.  ноември в размер на 82,12 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.
 

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации, посочват от КЕВР.

 

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за м. ноември.  Те отчитат котировките на международните газови пазари до 31 октомври т.г. включително.

 

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от четири различни източника за доставка. В ценовия микс за м. ноември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 35,64 % от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.  

 

„Булгаргаз“ е сключил за м. ноември три договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.   

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. ноември - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

 

Утвърдената цена от 82,12 лв./MWh е с 36% по-висока от цената на природния газ през м. октомври, която беше в размер на 60,41 лв./MWh. Въпреки неблагоприятните ценови фактори регулираната цена за месец ноември е над 10 на сто по-ниска от цената на европейските газови пазари за м. ноември.

 

„Независимо, че през зимните месеци доставяният от Азербайджан газ намалява като относителен дял в общите количества, той остава благоприятен фактор за България, тъй като неговата цена не е обвързана с цените на международните газовите пазари. Благодарение на това цената на газа за българските потребители – битови и стопански - остава съществено по-ниска в сравнение с другите европейски страни“, заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов на откритото заседание.

 

Според него основните фактори със съществено влияние върху регулираната цена на газа са значителния ръст на ценообразуващия индекс TTF „месец напред“ за м. ноември, увеличените количества за доставка за предстоящия отоплителен сезон и негативното влияние на военните конфликти в Украйна и Близкия изток върху пазарните цени на синьото гориво.  

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4269 |01.11.2023 Египет отвори границата с Газа . 1| 4334 |01.11.2023 Защо Вучич свика предсрочни парламентарни избори в Сърбия? . 15| 4567 |01.11.2023 Борец срещу модела на управление на ГЕРБ, се оказва основен съюзник на партията на Борисов, разкри Манол Пейков . 5| 15285 |01.11.2023 ДАНС: Руският гражданин, който се укриваше в Руското посолство след експулсиране, е напуснал България днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads