Реклама / Ads
0| 5191 |10.08.2022 НОВИНИ

Кирил Петков: Борисов да се пенсионира, дори Европа иска това. Радев не ми е политически опонент

.
Кирил Петков Източник: стопкадър, Нова телевизия
Бойко Борисов трябва да се пенсионира от политиката, да си ходи. В момента той спира не само България, но и ГЕРБ. Реално ГЕРБ не може да се реформира, защото има един човек, който се е запънал, защото го е страх. С него няма как да се направи и съдебна реформа, защото при работеща система трябва да влезе в затвора. Крадял е по 3-4 млрд. лева на година.
 

Това каза в ефира на Нова телевизия лидерът на „Продължаваме Промяната“ и бивш министър-председател Кирил Петков. Според него ГЕРБ начело с Борисов не може да постигне целите, които са си поставили от ПП.

 

„Дори и в Европа европейските лидери ми казваха: „Борисов трябва да се пенсионира. Една от причините, поради която не ви пускаме в Шенген, е случайно Борисов да не влезе отново в управлението. Ние не му вярваме на този човек“. Това ми го каза един от министър-председателите на масата в Брюксел“, разказа Петков.

 

Според него всеки един политик трябва да знае кога е правилното време да се оттегли, а по думите му времето на Борисов отдавна е минало.

 

На въпрос дали президентът Румен Радев му е политически опонент, Петков отговори кротко: „Не, той няма да се явява на изборите“. Бившият премиер препоръча на настоящия държавен глава внимателно да следи риториката си и да я базира на факти: „Каза, че и аз, и Борисов сме били хвърлили едни тръби в полето. Това е безумен аргумент“.

 

„Седемте танкера бяха с цена 30 долара под европейския пазар“

 

„Откакто започна войната, „Газпром“ си прави каквото иска с договорите. Ако България не е зависима от „Газпром“ тази зима, това е най-доброто. Ако намерят да напълнят Чирен с евтин газ, нека го направя“ прикани Петков.

 

Бившият премиер бе категоричен - втечненият газ от Съединените щати е най-добрият вариант за България. По думите му той е преговарял лично с доставчиците, без посредници.

 

„Ако изпуснем възможността да купим танкерите от Щатите, аз бих излязъл да протестирам“, заяви той.

 

„Офертата за седемте танкера е в рамките на рамковия договор и тя е задължителна. С други думи, ако България поиска тези танкери, предлагащата фирма не може да откаже. За октомври и ноември бяхме готови с възможност корабът да се паркира в Гърция. Не искахме да ги подпишем, защото не искахме в последните 2-3 дни на правителството да кажат: „Те подписаха еди-какви си газови договори“. Искахме  да дадем шанс на следващия кабинет да направи оценка. Седемте танкера бяха с цена 30 долара под европейския пазар в този момент“, заяви бившият министър-председател.

 

„За 24 часа „Газпром“ спря подаването на природен газ, въпреки че имаме съществуващ договор. 2 седмици по-късно вече имахме 2 кораба, които пътуваха към нас и бяхме договорили пристанище в Турция. С други думи, в средата на най-голямата криза, когато войната се разгаряше, за две седмици успяхме да паркираме корабите. Хубавото е, че седемте танкера идват директно от производител. Най-голямата американска компания в света ги дава, няма посредници. Само трябва да кажат 2 кораба отиват в Гърция през октомври и ноември, нататък се договарят с Турция, ако трябва. Аз доказах, че това може да се направи за две седмици“, поясни Кирил Петков.

 

 По думите му България е имала опция дали да купи американски втечнен газ.

 

„Когато едната страна е задължена да ти продаде, а другата не е задължена да купи – това се нарича опция. Тази опция обикновено струва пари. Успяхме да договорим това да не струва на България нищо“, уточни още бившият премиер.

 

На въпрос колко би струвало това на хората, Петков заяви: „Ако цената на корабите е с 30 долара под европейската, което е горе-долу 30 евро,  регазификацията и преноса не може да е повече от 10 евро. Това е таванът, който може да струва независимо от кой взимаш слотовете. С други думи договорихме с около 20 евро под пазарната цена опция на България да го вземе. Като се обяви кризисния щаб за многото страшно нещо, което идвало, в него не се покани никой от „Булгаргаз“. Никой не се обади на тази фирма, която беше готова да отстъпи слота за октомври. Американската фирма също не беше потърсена поне първата седмица. Въпросът е какво прави този кризисен щаб по-точно? Да не се заключи октомврийският и ноемврийският кораб е голям риск. Когато завъртяхме крана и Борисов се упражняваше с глупости, че няма нищо в крана. В него имаше вече налягане в гръцката връзка от 40 бара. Тогава акт 14 беше подписан, сега ни трябват акт 15 и 16. Те спокойно могат да се издават от българските власти до края на август. Ако не заработи през септември газовата връзка с Гърция, наистина ще твърдя, че има забавяне нарочно“.

 

Как ще се явят на изборите?

 

Кирил Петков коментира още, че на този етап не знае дали „Продължаваме Промяната“ ще се явят заедно с „Демократична България“ с общи листи на предстоящите парламентарни избори, насрочени за 2 октомври.

 

„Не мога да бъда част от нова ялова и куца коалиция. Нашата единствена задача е 121 независими депутати. В момента правим измервания дали може да ги имаме заедно с „Демократична България“ или сами. Ще направим най-оптималното“, увери Петков.

 

„При всички случаи ще управляваме заедно след изборите, сега въпросът е дали да се явим заедно на изборите“, допълни Петков относно предизборната коалиция между ДБ и „Продължаваме промяната“.

 

Отношенията с Лена Бориславова и жълтата помия

 

На въпрос за отношения му с бившия началник на кабинета му Лена Бориславова и твърденията в медиите, предизвикани от снимка в последния ден на неговото правителство, Петков отговори: „Когато едни политици не крадат, когато не може да ги хванеш за каквото и да е било, се опитваш да ги залееш с жълта помия. Истината е, че в България жълтината се опитва да бъде фактор в политиката и аз мисля, че е под достойнството на всеки, който иска да направи нещо за България, да им обръща внимание. Защото беше ужасно само последния ден. Толкова важни неща казахме, толкова важни неща искахме да предадем на следващото правителство, някакъв грешен ъгъл, дали изглежда или не изглежда, че тя ми докосва за ръката, стана новината на деня. А всички видяха, че не е факт, но знаете ли какво се случи“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8196 |09.08.2022 Асен Василев: Арестът на Борисов и изгонването на руските дипломати не са грешки . 0| 2781 |09.08.2022 Министър Я. Гечев: Шега е, че Кирил Добрев ще е съветник в министерството на земеделието . 0| 6780 |09.08.2022 Борисов - осъден за клевета от бившата шефка на кабинета на Рашков . 0| 5066 |08.08.2022 Бимбалов: Садистичен флашбек – Борисов целува икони. Ще видим ли видеото, в което целува пачките в шкафчето?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads