Реклама / Ads
11| 7816 |30.05.2021 НОВИНИ

Кирил Петков: Две от топфирмите на ББР с по-добри лихви

.
Кирил Петков
Одитният комитет ми даде информация, че в Търговския регистър се вижда, че две от фирмите от топ 8 на Българската банка за развитие са се финансирали на много по-добри лихвени условия от предишните им кредити... Разликата в лихвите е с около 5%. „Техномаркет“ е получил кредит с лихва 2%, а преди ББР лихвата му е била 7%. При „Транспект“ виждаме вместо 9% от предишен техен кредит, сега имаме 4%... Предложенията за лихвата са от Управителния съвет.
 

 Това съобщи пред БНР служебният министър на икономиката Кирил Петков. 

 

По темата за ББР той допълни:  „Банката е прекалено е ликвидна от позицията, която я виждаме. Въпросът е как се използват средствата, и то публични. Тази банка има ангажимент към обществото. Целта ѝ е да дава кредити на малки и средни предприятия, които не могат да се финансират от търговски банки, защото са прекалено иновативни, прекалено нови.

 

В момента трябва да работим с останалия ресурс в банката, за да направим възстановяване на малкия и средния бизнес в България... Когато 1 млрд. лева от твоите пари се изхарчват, не е лошо да се загрижиш защо. Като принципал вече втора седмица се боря да видя къде са отишли 1 млрд. лева от парите на данъкоплатците“. 

В предаването „Политически НЕкоректно“ министърът очерта и пътя по смяна на Надзорния съвет на ББР:  

 

„Вярвам, че ще имаме възможност за смяна на Надзорния съвет, ще можем да прегледаме работата на УС и да решим и там кадрови решения... Хората за новия Надзорен съвет са големи професионалисти и се надявам, че ще направят целесъобразността ѝ да бъде максимално добра за интереса на малките и средните предприятия“. 

 

Министър Кирил Петков посочи и две други „притеснителни места“, върху които е приоритетният фокус на работа - Държавната консолидационна компания и Българската агенция за застраховане. 

 

Цялата ми борба е да прескоча всички препятствия, които бяха заложени, за промяна в ББР.  „Ако успеем, последните 15-20 дни ще сложим не само нови правила в банката, но ще създадем и абсолютно нова визия за това как трябва да съществува тя. Борим се за промяната".

 

„Четох, че е президентът е прокремълски, а в друго списание четох, че американците били инсталирали неща. Кръгът „Капитал“ се чу също. В общи линии аз започвам да се дезориентирам кои са кръговете и ако всички тези кръгове влияят, всички тези хипотези не могат да съществуват заедно“, добави той.

 

Кирил Петков обясни, че е приел да стане част от служебния кабинет, защото е оптимист за развитието на България. „Още когато дойдох в България преди 14 години, дойдох с голям оптимизъм за тази страна. Целият потенциал, който има България, ми се струваше, че тепърва ще разцъфти. Сега се чувствам, че съм на същото място, където беше тогава, откъм развитие.

 

Понеже ходих на почти всички протести, срещу корупцията, срещу ефективността на съдебната система, в един момент просто ми писна само да се оплаквам и да протестирам. Когато президентът дойде и каза, може да е кратък срокът, но имате пълната свобода да правите правилните неща в рамките на закона и никой няма отникъде да ви се обажда за нищо, защото моята единствена цел е България да напредне. Да направи завой от липсата на държавност".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4167 |28.05.2021 Министър Петков: Защо данъците ни влизат в банка, която раздава огромни кредити на 20 човека, без да развива бизнеса? . 2| 3118 |27.05.2021 Кирил Петков: Поканих на среща 8-те големи клиенти на ББР. Две от фирмите приеха . 7| 3716 |25.05.2021 Румен Петков: Нищо няма да излезе от подслушванията с главен прокурор Гешев . 12| 3055 |24.05.2021 Христо Мутафчиев: Мина времето на ”4” вместо ”Ч”, Децата ни пишат на кирилица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads