Реклама / Ads
21| 6067 |30.12.2021 НОВИНИ

Кирил Петков в МС: Отпускаме милиони за помощи, за бизнеса и пенсионерите

.
Имаме три сериозни казуса, които трябва да решим днес - енергийната криза, ковид кризата и пенсиите на възрастните хора. Това каза пред журналисти преди началото на последното за годината правителствено заседание премиерът Кирил Петков.
 

Трябва да отделим допълнителен бюджет, за да може да се  премахне огромната тежест, която застрашава и бизнеса, и енергоразпределителните дружества, и потенциално крайните цени за бита. Трябва да вземем конкретни мерки по конкретни бюджети, така че да премахнем осезаемия риск за цяла България, подчерта Петков.


Второ, трябва да се фокусираме върху ковид кризата. Омикрон буквално чука на вратата, имаме седмици - 2 или 3, преди поредната вълна, която ще дойде. Затова трябва да сме готови с максимална програма за ваксинация и с оперативен план за намаляване на риска върху здравната система, заяви Петков и като трети приоритет постави грижата за възрастните хора.


Пенсионерите трябва да са сигурни, че ще получат поне пенсията, която и до сега, каза той.

 

Премиерът обяви след заседанието по какъв начин ще бъдат подпомогнати бизнеса и пенсионерите в условията на пандемия и криза.

 

Абсолютно сме наясно, че в момента много от бизнесите, както и електроразпределителните дружества имат огромни затруднения с покриване на своите енергийни разходи, които в бъдеще могат да се отразят на цените за бита.

 

Днес обсъдихме в детайли този въпрос и решихме да допълним енергийните помощи с 860 млн. лева. Това е един огромен ресурс, който ще бъде вкаран, за да помогнем на всички, които в момента спешно се нуждаят за предотвратяване на шока от високите цени. Това каза премиерът Кирил Петков след заседанието на правителството.

 

За един отоплителен сезон помощите ще достигнат 2 млрд. лева. Всичко това се случи благодарение на доста добрата координация с Министерството на финансите, добави министърът на енергетиката Александър Николов.

 

Следващата ковид вълна идва с голяма скорост. Очакваме тя да бъде в България до 2-3 седмици. Имаме три седмици, за да ускорим максимално ваксинацията. Обсъждаме възможността да съкратим срока между първа и втора доза. Искаме да насърчим хората, които са под най-голям риск да вземат здравето си в свои ръце и да отидат да се ваксинират, заяви Кирил Петков.

 

Той съобщи още, че на днешното заседание на правителството е взето решение за отпускане на допълнителни 120 млн. лева за продължаване на мярката 60/40 в параметрите, в които е в момента. Очакваме тези средства да подкрепят 80 000 работещи, отбеляза министър-председателят.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 7738 |29.12.2021 БСП изключи Кирил Добрев от БСП. Той: Четвърто поколение съм социалист по сърце . 22| 14365 |25.12.2021 Кирил Петков на Бъдни вечер с трите си деца . 11| 6548 |24.12.2021 Кирил Петков: Споделих на патриарх Неофит, че моят дядо беше в настоятелството на църквата ”Свети Седмочисленици” . 3| 5076 |23.12.2021 Премиерът Петков назначи Тома Белев и още 5 зам.-министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads