Реклама / Ads
6| 4662 |12.10.2023 НОВИНИ

Кирил Петков към "Възраждане", ИТН и БСП: Някои от вас биха се радвали да участваме в евразийския съюз на Путин

.
Източник: БГНЕС
"Да използвате вот на недоверие като част от предизборната ви кампания, показва предизборна немощ", обърна се към вносителите на вота на недоверие съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков по време на дебатите в пленарната зала.
 

"Реално вие нямате визия за България, а само пропаганда, основана на страх и омраза", посочи той.

 

"Хората искат решение, време е да помислите за позитивни решения", подчерта съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ.

 

"Този вот няма да мине. Да е ясно, че ще продължим да се борим за хората в енергийния сектор, за здрави и образовани лица, за модерна България, за по-високо платени работни места, за българите да са първа класа европейци, и ще се борим за нашата родина", заяви Петков.

 

"Днес имаме вот на недоверие, само 128 дни след избирането на кабинета "Денков" по повод политиките в енергийния сектор", обърна се той и към избирателите на "Възраждане“, "Има такъв народ“ и БСП. "Не знам как тези 128 дни имат нещо общо с темите, които вие преплитате в мотивите - закриване на блокове на АЕЦ "Козлодуй“, неосъщественият проект "Белене“, проваленият нефтопровод "Бургас-Александруполис“, изброи бившият премиер. И добави, че според инициаторите на вота, Денков носи отговорност и за изминалите 30 години. "Сигурен съм, че днес ще плашите точно вашите избиратели отново със студ, високи сметки на ток, точно както миналата година служебното правителство правеше за миналата зима", продължи Петков. Той обвини опонентите, че някои от тях си служат с неистини, лъжливи внушения.

 

"Но", подчерта Кирил Петков, "трябва ясно да припомним, че миналата седмица заедно взехме решение да не ограничаваме въглищните мощности до 2038 г. Има опасност да се намалят възможностите за американските централи след 2026 г. на база на пазарните сили, затова ни трябват парите от Европа - да помогнем именно на работещите в енергетиката", обясни той. Затова и правителството е изпратило на 30 септември плановете с цел да не се загубят 1.6 млрд. лв., както миналата година, по думите му, сме загубили 200 милиона, защото служебният кабинет не е изпратил тези планове. "Сумата 200 милиона е равна на 30 хил. лв, например, за всеки работник от мини "Марица-Изток“, сметна Петков. А какво означава да загубиш 1.6 млрд. – оставям на всички българи да кажат дали това са малко или много пари, допълни той. Ако ги загубим, тези средства не могат да отидат нито за социални мерки, нито за преквалификация, нито за енергиен преход, нито за ново икономическо развитие", подчерта съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ.

 

"Подозирам, че някои от вас съжаляват, че сме в ЕС, а биха се радвали, ако можеше да участваме "в евразийския съюз на Путин“, коментира още Кирил Петков. "Подозирам, че онзи ден някои от вас се почувстваха обидени, когато ООН даде на България 160 глас за членство в Съвета по правата на човека, а на Русия – 83. За разлика от вас, ООН гледа на кабинета "Денков“ с доверие, че може да защитава правата на хората", подчерта бившият премиер.

 

Народното събрание обсъжда днес първия вот на недоверие срещу кабинета "Денков - Габриел", който беше избран преди малко повече от четири месеца. Внесен е от парламентарните групи на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" заради твърдения от тях провал на правителството в сектор "Енергетика".

 

Инициативата дойде, след като правителството изпрати в Европейската комисия териториалните планове за въглищен преход, бяха приети промени в Закона за енергетиката за либерализация на пазара за електрическа енергия за битови потребители, както и Пътната карта за климатична неутралност.

 

Днес ще протече дебата по вота на недовери, а 24 часа след приключването на дебата, вотът ще бъде подложен на гласуване. За да бъде приет, са неоходими 121 гласа. Формациите-вносилите имат общо 72 гласа.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 9000 |12.10.2023 Вотът на недоверие: Ще оцелее ли кабинетът "Денков - Габриел"? /обзор/ . 5| 6765 |12.10.2023 Парфюми менте заливат пазара в България . 16| 14753 |12.10.2023 Проф. Владимир Чуков: Трагедия като в Газа е по -голяма от тази в Украйна! Може да има нов световен джихад... . 4| 8942 |12.10.2023 Адв. Екимджиев за ФрогНюз: Нашите "конституционалисти" изпитват погнуса от правата на човека, защото не ги познават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads