Реклама / Ads
0| 3349 |18.04.2022 НОВИНИ

Кметът на Мелитопол: Животите ни не струват нищо за Русия

.
Това бяха шест тежки и опасни дни, защото разбрах, че за руснаците моят живот и този на цивилните украинци не струва нищо...
 

Това каза кметът на Мелитопол Иван Федоров месец след като бе освободен. 

Федоров описа часове на "тежки" разпити в продължение на близо седмица от руските си похитители.

 

"Руските войници искаха аз да послужа като пример за това какво би се случило, ако не се подчиним на исканията им. Руските войници предполагаха, че ще бъдат добре дошли, но не бяха. И това много ги ядоса. В моя град няма храна. Няма аптека. Половината град е разрушен. Повече от 200 души са отвлечени. Не е безопасно да се ходи по улиците", каза Федоров пред агенция "Ройтерс" и италианския вестник "Il Messaggero".

 

Според думите му той е бил подложен на психически, а не на физически изтезания.

Киев съобщи за отвличането на Федоров на 11 март, след като руските сили превзеха Мелитопол, западно от обсадения пристанищен град Мариупол. Украйна обяви, че градоначалникът е бил освободен при размяна на затворници на 16-ти март.

Русия, която продължава да определя случващото се в Украйна "специална военна операция", не е коментирала задържането на кмета или размяната на пленници, докладвана от Украйна.

 

Федоров се срещна с папа Франциск и държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин в събота. Кметът на Мелитопол е помолил Ватикана да се застъпи пред руския президент Владимир Путин, за да гарантира хуманитарни коридори за Мариупол, който е подложен на опустошителни бомбардировки.

 

Майор Сергей Волина, командир на украинската 36-та бригада на морската пехота, която все още се бие в Мариупол, също призова папата за помощ в писмо, публикувано в Telegram в понеделник.

 

Русия продължава да отрича цел на атаката да са цивилни граждани. Кремъл отхвърля доказателствата на Украйна за зверствата. Според Москва те са организирани от Киев, за да се подкопаят мирните преговори.

 

Превземането на Мелитопол, Мариупол и южното крайбрежие ще даде на руските сили сухопътна връзка между проруските сепаратисти в Източна Украйна и Крим, който Москва анексира през 2014 г. Русия заяви, че има почти пълен контрол над Мариупол.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3780 |14.04.2022 Кметът Портних задържан. Обвиниха го за фекалната тръба във Варненското езеро . 0| 2995 |12.04.2022 403 души в Буча са били брутално убити от руснаците, твърди кметът . 0| 3118 |12.04.2022 Кметът на Мариупол: Над 10 хиляди цивилни са загинали в града . 0| 3357 |06.04.2022 Русия е убила 320 цивилни в Буча, твърди кметът на града

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads