Реклама / Ads

4| 2741 |05.01.2022 НОВИНИ

КНКОНПИ: Твърдението на Кацаров, че уронваме престижа и името му, е лишено от основание

.
д-р Стойчо Кацаров
По повод изявления в сутрешния блок на Би Ти Ви на бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров относно проверката на проведените четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици и неговите твърдения, че причината за тази проверка е „свързана с няколко големи столични болници и най-вече с детската“, Пресцентърът на КПКОНПИ представя следната позиция:

"Проверката на дирекция „Противодействие на корупцията“ е започнала след постъпил сигнал и медийни публикации, които съгласно закона също се приемат за такъв сигнал. На 04.01.2022 г. е публикувано прессъобщение за резултатите от нея и за изпращането на всички материали на прокуратурата. В самото съобщение за медиите никъде не е споменато името на бившия служебен министър и твърдението, че „казусът с тестовете за ученици са удобен повод за уронване на престижа и името му“ е лишено от основание. Без да се оспорва правото на всеки на защита и медийни изявления и без въобще да се повдига въпроса за личния престиж на Стойчо Кацаров, следва да се отбележи, че по този начин и по такава процедура, уредена в закона, Комисията е процедирала по всеки сигнал. Така е процедирано и по проверка, възложена от прокуратурата и започнала по сигнали на самия Стойчо Кацаров, свързани с дейността на министрите Кирил Ананиев и Костадин Ангелов по повод строителството на детска болница. От тях в хода на тази проверка по същия начин са снемани обяснения и всички материали са изпратени на възложилия проверката прокурор.

 

Проверените процедури и установените нарушения нямат нищо общо с президента Румен Радев, който според бившия министър на здравеопазването е „целта на атаката“. Това твърдение на г-н Кацаров е повече от голословно и очевидно цели отклоняване на общественото внимание в посока, която няма нищо общо с резултатите от проверката по реда на ЗПКОНПИ и с личната отговорност на възложителя на доставките на тестове."

 

Коментарът на Кацаров, както и позицията на КНКОНПИ, са пряко обвързани с факта, че комисията откри данни за корупция в МЗ при купуването на тестове за учениците, докато д-р Стойчо Кацаров бе служебен здравен министър. За нередности около поръчките на тестовете разкри първо пред Фрог бившият заместник-министър на здравеопазването Димитър Петров.
 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 7| 2844 |23.04.2021 Антоанета Цонева, ДБ: Фейк нюз е твърдението, че депутатите ще взимат по 10 000 лв. заплата . 15| 5831 |29.06.2020 Учен от БАН: Абсурдно е твърдението, че вирусът може да живее върху повърхности . 0| 21970 |21.05.2020 Бенатова: Твърдението на Мутафчийски от 13 май, че ”пак катерим” към следващ пик, не се потвърждава . 3| 5315 |07.12.2019 Явор Колев: Хибридно мероприяти е твърдението за нелегален софтуер в държавната администрация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ