Реклама / Ads
12| 5966 |03.01.2016 НОВИНИ

Ж. Коен: Държавата помага, не изнудва "Овергаз"

.
Жаклен Коен
Държавата помогна да се предотврати една криза, която не знам дали се търсеше или не целенасочено. Всякакви оправдания смятам за некоректни. Това каза Жаклен Коен – изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг.
 
Той коментира кризисната ситуация, която настъпи в последните дни на 2015-та, свързана с доставките на природен газ от Русия за „Овергаз“, която захранва хиляди български домакинства.

Не мога да разбера защо в ситуация, в която държавата помага, започва да се говори, че държавата изнудва някого, че държавата мачка някого. Спекулацията е, че „Булгаргаз“ е длъжен. Не, „Булгаргаз“ не е длъжен. Той е длъжен да осигури газ на собствените си клиенти. „Овергаз“ не е такъв клиент. „Овергаз“ има собствена лицензия за доставка на газ./.../Направете едно проучване какво съдържат лицензите на „Булгаргаз“ и „Овергаз“. Това е една заблуда, която се опитва да се тиражира, а именно, че когато някой, който се е заел с търговска дейност от значим обществен интерес и изпитва проблеми, държавата му е длъжна да прави всичко и накрая той да каже „държавата ме мачка“, посочи още Коен пред БНР.

Той коментира и писмото на руското Министерство на външните работи, в което се твърди, че ”Газпром” е готова да увеличи подаваните обеми гориво за "Булгаргаз", но и че продължават преговорите между българската компания и ”Газпром” за ”регулиране на натрупалите се през последните години търговски въпроси":

Има преговори за въпроси, които са се натрупвали през годините. Не през последните 24 часа. На някой очевидно му е удобно да каже "всичко стана в 24-тия час".Според Коен 10%-тно увеличение върху цената на допълнителните количества газ трябва да се поеме от "Овергаз".

Има един източник на доставка на газ за България, има двама търговци. Поинтересувайте се всеки един от тях на какви цени получава. Тук, спроред мен, не е лошо да се сезира Комисията за защина на конкуренцията и да се направи един икономически анализ, препоръча изпълнителният директор на БЕХ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5320 |29.12.2015 Юлий Москов: Местан няма място нито в политиката, нито в държавата . 9| 8112 |27.12.2015 Българин в Швейцария е предложил 3 млн. евро за Фонд за защита от държавата . 14| 5154 |20.12.2015 Държавата безсилна пред корупцията в митница Свиленград . 47| 8109 |18.12.2015 Кънев: Държавата ще рухне, финансите също

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads