Реклама / Ads
18| 7504 |01.12.2020 НОВИНИ

Кой печели от постановката с водната криза в Бургас?

.
Източник: БГНЕС
Постановка. По този начин определи в ефира на bTV случилото се преди няколко дни в Народното събрание Евкодия Манева, бивш министър на околната среда и водите в правителството на Иван Костов. Повод за думите и е тревогата, която екоминистърът Емил Димитрон би в пленарна зала, когато заяви, че Бургас може да се превърне в "Перник №2", а жителите да бъдат подложени на воден режим заради яз. "Камчия". Какво обаче стои зад спектакъла?
 

"Случва се онова, което се случва в държавата в последно време - хаос. По-скоро онова, което наричат "усещане за хаос". Министърът е лицето, което трябва да координира този разкъсан сектор (водният, бел.ред.). Той обаче нито има професионалната подготовка, нито очевидно има желание за това. Преди да направи спектакъла и да изпоплаши хората, той имаше много опции да реши проблема. В тази сфера има много такива проблеми, но тя се управлява на пожарен принццип. Обявява се извънредно положение, възлага се на "наша фирма", сроковете не се спазват, но се открадват доста пари. Тази схема се прилага и в момента", посочи Манева.

 

"Няма какво друго да си помисля. В министерството се правят графици всеки месец, има координационен съвет, който трябва да заседава и да се вземат мерки при всеки такъв случай. Това не се прави. Чака се момент, в който се разбунва общественото мнение, създава се впечатление за голям апокалипсис и спасителят идва, обявява извънредно положение и после прави каквото си иска", допълни още бившият екоминистър.

 

Тя отново обрисува случилото се преди няколко дни, при което в рамките на няколко часа Емил Димитров - Ревизоро смени позицията си на 180 градуса. Манева посочи още, че се обещават неща, които няма как да бъдат изпълнени, каквато е заявката за изграждането на връзка между два язовира до края на месец февруари. Определи казаното като "неща, съшити с бели конци".

 

Като сценарий определи случилото се и Владислав Панев. Причината според него е напълно ясна - да се обяви бедствено положение, което ще позволи възлагане на дейност на фирми без обществени поръчки.

 

"Едни 60 милиона лева ще се раздадат по усмотрение на валстта", категоричен беше той. Панев категорично заяви, че това е обещание до изборите, които предстоят през месец март. От там нататък се очаква суша.

 

"Язовирите биват източвани до нива 2/3 от обема във влажни години. Капацитетът им при суухи години след това не може да издържи. През последните 10 години са строени ВЕЦ-ове на тези язовири, които точат вода. Министерството им позволява да произвеждат повече електроенергия, отколкото е потреблението. Но това е проблем на министерството", категоричен беше още Панев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 7519 |29.11.2020 Александър Симов: Нашенска Мата Хари спретнала на Борисов постановката с кюлчетата, еврото, пистолета и крема срещу гъбички . 46| 5309 |28.11.2020 Съветници искат спешна сесия на Бургаския общински съвет заради водната криза . 55| 18648 |22.11.2020 Десислава Атанасова: Може би ще спечелим изборите. Да останеш на власт в тази ситуация е отговорност . 13| 4892 |16.11.2020 Тръмп: Аз спечелих изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads