Реклама / Ads
0| 3087 |05.04.2022 НОВИНИ

“Комерсант”: Руската “истина” за Буча щяла да стане ясна съвсем скоро

.
Съвсем скоро Русия щяла да представи доказателства за клането в Буча, което я оневиняват. Това категорично заяви руският постоянен представител в ООН Василий Небезня. Какви точно ще бъдат тези доказателства обаче - не е ясно. Още повече предвид факта, че множество медии проследиха хронологията на снимките и опровергаха опорните точки на Кремъл, с които Руската федерация си измива ръцете за случилото се в украинския град.
 

Коментарът на Небезня идва на фона на днешната конференция на Съвета за сигурност на ООН. Възможно е да се вземе решение, с което Русия да бъде изключена от Съвет на ООН по правата на човека по инициатива на САЩ.

 

Небезня представи руската версия за случилото се в Буча, след като по-рано властите в Киев разпространиха видео, на което се виждат многобройни тела на цивилни граждани по улиците. Украйна обвинява руските войски за масовата смърт, а самият президент Володимир Зеленски определи случилото се като “геноцид”. Руската федерация отрича обвиненията и твърди, че това се е случило след изтеглянето на руските военни.


Междувременно вчера в подкрепа на украинската версия статия в New York Times показа сателитни снимки, които категорично опровергават твърденията на руската страна. Коментар направи и американския президент Джо Байдън, който отново нарече Владимир Путин "военнопрестъпнк". Байдън увери, че възнамерява да събира информация за военни престъпления" и "да продължи да снабдява Украйна с оръжия, нужни на украинските граждани, за да се бият".


Във връзка с обвиненията на украинските власти, западните страни, експерти и журналисти на 3 април Русия поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН по този въпрос. Дмитрий Полянски, заместник-постоянен представител на Русия, говори за искането на Руската федерация за свикване на среща в Telegram.
Там той заяви, че става дума за "крещяща провокация от страна на украинските радикалисти в Буча". Дипломатът добави, че чрез Съвета за сигурност на ООН Русия възнамерява да "извади на светло намеренията на украинските провокатори и техните западни покровители".


Въпреки това Великобритания, която председателства Съвета за сигурност, на два пъти отказа на Русия да проведе среща в понеделник и обясни решението си с факта, че молбата е подадена твърде късно. Затова дискусията беше насрочена за днес. Според руския постоянен представител това е нечувано, тъй като подобни срещи могат да се провеждат дори през уикендите и празничните дни поради своята спешност. Небезня категорично заяви, че решението на Лондон е било "едностранчиво". "Маневрите", смята Небезня, са били предприети, за да се заглуши гласа на Кремъл.


"Това е позор за британската дипломация и незаличимо петно върху репутацията на страната", посочи още дипломатът, цитиран от “Комерсант”.


Основният аргумент на Русия е "нелогичността на момента, в който е била разкрита информацията за случилото се в Буча".


"Руските войски напуснаха града на 30 март, а видео- и фотографските доказателства за това изтегляне, които бяха показани от украинска страна, не показват масови жертви", увери той.


По-специално Василий Небензя спомена, че във видеозаписа на 31 март за освобождението на града кметът на Буча Анатолий Федорук е в приповдигнато настроение и "не споменава никакви масови зверства, тела на мъртви, убийства или нещо подобно", твърди още Небезня като подчертава, че клиповете са се появили едва на 3-ти април. Трябва обаче да се отбележи, че в украинските канали на Telegram съответните видеоклипове са публикувани на 1 април, а на следващия ден ситуацията е записано от пристигнали в Буча чуждестранни журналисти.


Както “Комерсант” писа по-рано, според журналисти на агенция "Франс прес" и "Reuters" някои тела може да са лежали на пътя няколко дни или дори седмици. Междувременно Василий Небензя подчерта, че това е "откровена лъжа" от страна на Запада. Той също така подчерта, че времето играе срещу тези, които обвиняват Русия в престъпление, тъй като на 5 април руската страна ще представи още повече доказателства. Какви - не е ясно.


Коментирайки предложението на журналисти да се проведе цялостно разследване на случилото се в Буча като част от международно разследване с участието на експерти, руският дипломат изрази опасения, че то ще бъде политизирано.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11765 |02.04.2022 Пропагандната машина на Кремъл: Мариана от Мариупол потвърди руската версия . 0| 4700 |31.03.2022 Руската ”сива” ”E.N.O.T. Corp” вербува бойци и ”защитава” Русия в Украйна и по света . 0| 3341 |31.03.2022 Белият дом: Владимир Путин се чувства подведен от руската армия . 0| 4494 |30.03.2022 Роман Шамолин: Руската еволюция: от „поколение П“ към „поколение Z“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads