Реклама / Ads
10| 5833 |19.10.2011 НОВИНИ

Д-р Константинов: Искаме по-малко бюрокрация, повече медицина

.
Ако не се промени системата на лошото финансиране в здравеопазването, ще продължи негативната тенденция всеки ден по един лекар да напуска България. Необходими са бързи законови промени във функционирането на Здравната каса.
 

  

Това заяви по Би Ти Ви министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

 

Според него здравните пътеки, по които пациентите получават лечение, трябва да бъдат премахнати или опростени. А болният като попадне в клиника да бъде лекуван за всичко, от което има нужда, а не само за това, което е записано в клиничната пътека, а после да му се налага да обикаля други болници.

 

Министърът даде и конкретен пример. Ако постъпи болен с пневмония, но при изследванията се установи, че страда от остра форма на захарна болест, да бъде лекуван и за двете заболявания, а не да го изпишат след пет дена, да ходи отново при джипито си, да иска нова клинична пътека, за да се върне пак в болницата. Това е лоша бюрокрация, а трябва да мислим повече за медицина, призова д-р Константинов.

 

По негови данни през последните 10 години с 10% се е увеличила хоспитализацията, а като население сме намалели с 1 млн.

 

Той се застъпи отново за идеята да имат повече свобода в болницата и да бъде заимстван положителния модел в Полша, Унгария и дори Румъния, където нещата са диференцирани – в здравната част влияние има министърът на здравеопозването, а във финансовата – финансовият министър.

 

Гостът в студиото на Би Ти Ви отново обаче посочи, че най-големият проблем за здравеопазването са ниските вноски, които се отчисляват всеки месец от доходите на работещите. Те са в размер на 8% и при средна работна заплата за страната от 700 лева. Месечно в касата постъпват 54 лв. за сметка на това обаче се налагат скъпоструващи манипулации на пациенти, а това означава, че заради такива случаи 1000 души в рамките на годината не трябва да имат здравословни проблеми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 72| 6071 |18.10.2011 Костов: Р. Христов трябва да събере повече вот от Неделчо Беронов . 58| 5481 |17.10.2011 М. Константинов: ДПС ще играе твърдо срещу ГЕРБ . 52| 8120 |12.10.2011 М. Константинов: Дебатът беше равностоен, Калфин изглеждаше по-устат и по-висок . 14| 6695 |09.10.2011 Борисов: С тези "Пантери" се надявам да не говорим повече за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads