Реклама / Ads
34| 7094 |14.05.2013 НОВИНИ

Коритаров: Само триъгълникът ДПС, “Атака”, ГЕРБ има потенциал за стабилност

.
Георги Коритаров
На тези избори победител е политическата логика. Според журналиста Георги Коритаров, четирите партии, които влизат в парламента, символизират плюсите на съвременната конфронтация в България. Той ги вижда в два “стратегически триъгълника в българската политика".
 

Единият е БСП, ДПС и “Атака”, а другият – ГЕРБ, ДПС и “Атака”. “Съюзът между ДПС и “Атака” ще покаже баланс в рамките на запазване на идентичност и политически потенциал в тези формации, но и на способност да поддържат някаква форма на цивилизационна комуникация вимето на страната”, коментира Георги Коритаров пред “24 часа” резултатите от парламентарния вот.

От друга страна той изключва коалиция между ГЕРБ и БСП. “Когато такъв тип идейни полюси – на дясното и лявото, се сближават за някакви коалиционни експертни и програмни управления, това е обикновено много тежка диагноза за обществото”, смята той.

“Къде е, обаче, стратегическият потенциал за повече сигурност, стабилност и най-вече за перспектива за устойчиво развитие. Слагам този потенциал в триъгълника ДПС, “Атака”, ГЕРБ”, заяви Коритаров. Според него позициите на ГЕРБ и ДПС се сближават по въпросите за нова АЕЦ и за плоския данък.

Коритаров обяснява и защо БСП и ДПС е малко вероятно да се съюзят. “Ако ДПС отиде като коалиционен партньор към БСП, което е старата формула на тройната коалиция, това ще възроди всички недоволства, възражения и ярост в социалистите националисти”, каза той. “От друга страна, което еп о-тревожно за тях (ДПС), това ще отвори мост за легитимна възможност ГЕРБ и Касим Дал да организират партньорство, при което Дал да започне да израства на основата на алтернативното гражданско разбиране, което ще се зароди, че волята на българските избиратели е грубо подменена”, анализира той.

Журналистът определи евентуален съюз между БСП, ДПС и “Атака” като “ретроградна формула”. “Докато форматът ГЕРБ и ДПС, при очистване на всички наслоения, би бил много перспективен, мъдър и би гарантирал не просто нужния минимум стабилност. Той би започнал да генерира нов тип култура”, допълва Коритаров.

От друга страна, ако “Атака” влезе в коалицията, ще има шанс да се “европеизира като имидж, да се облагороди като изразител на българския национализъм”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5601 |12.05.2013 ГЕРБ няма да преговарят само с БСП . 6| 5942 |11.05.2013 Развод с парното само след саниране . 6| 5846 |11.05.2013 Маша води на Гришо с $ 23,8 млн. само от наградни фондове . 38| 5040 |07.05.2013 Илияна Йотова: Само прокуратурата трябва да отваря папката ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads