Реклама / Ads
5| 3690 |31.07.2021 НОВИНИ

Корнелия Нинова: Ще искаме гаранции от кандидат-премиера на ИТН

.
Корнелия Нинова
„Отчитайки какво свършихме дотук, все по- вероятно ми се струва, че ще има редовен кабинет. Разбира се, не на всяка цена, както знаете остават още важни решения – за състава на Министерския съвет и формата за подкрепа“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.
 

„В разговорите за съставяне на правителство сме най-ясни, последователни и принципни. Имаме план в 4 стъпки и го следваме. Първата – разговори за политики - приключи в петък. Втората – състав на Министерски съвет. Третата – намиране на формула на споразумение за подкрепа. И четвъртата – свикване на нашия колективен орган Националния съвет, който да каже последната си дума. Дотук сме изминали първата стъпка. Очакваме МС да бъде обявен публично преди да бъде внесен в зала.

 

В предстоящите дни след това ни остава да говорим с колегите от ИТН за формулата за споразумение и последната стъпка – свикване на нашия колективен орган.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти.

 

„Що се отнася до кандидатурата за премиер – запознахме се с колегата по време на преговорите за политики в частта образование. Той показа компетентност и диалогичност в тази среда. Това, разбира се, не е достатъчно. Затова ние във вторник ще го поканим на общо събрание на парламентарната група и на нашите коалиционни партньори. Искаме да го изслушаме и да получим гаранции, че това, за което се договорихме по време на преговорите за политики, ще бъде изпълнявано от следващия Министерски съвет“, уточни още тя.

 

По повод 130-годишнината от началото на организираното социалистическо движение в България, Нинова се обърна към социалистите с думите: „Поздравявам ги с празника, благодаря им за всички усилия. Пожелавам им кураж и сили, защото в момента сме изправени пред сериозно предизвикателство – в този фрагментиран парламент да бъдем на висотата, която се очаква от нас, за да направим редовен кабинет, тъй като предстоят много важни решения за България. Съществена част сме от разговорите за този кабинет, отнасяме се изключително сериозно. Изразявам задоволство, че предложенията ни от последните години, които бяха отхвърляни от ГЕРБ и патриотите, срещат разбиране от мандатоносителите – преизчисляване на пенсии, помощ за млади семейства, втората година на майчинството ще бъде по-високо платена, болниците няма да бъдат търговски дружества. Усилията ни дават резултат. Остава да се състави правителство и да започнем да работим.“

 

На въпрос дали според нея ще бъде съставено правителство, председателят на БСП отговори: „Все по-вероятно ми се струва, че ще има редовен кабинет. Не на всяка цена, разбира се, остават още важни решения –съставът на МС и формата за подкрепа“.

Попитана дали БСП към момента е един от сериозните гаранти за съставянето на кабинет, Нинова отговори, че това е така и допълни: „Фактите от последните дни го доказват. Трите „партии на протеста“ нямат достатъчно мнозинство за стабилно правителство. Сериозните разговори и уважителното отношение от ИТН и необходимостта от нашата подкрепа в зала, ни дава основание да кажем, че без БСП не може да се състави стабилно правителство.

 

Нинова посочи, че министрите са отговорност на мандатоносителя и от БСП не са искали и предлагали министри, и няма да го направят, както вече са заявили: „Най-важното за нас са политиките и отново изразявам удовлетворение от това, че постигнахме много сериозна степен на съгласие почти във всички сектори. Това за нас е най-важното. Остава оттук нататък да гарантираме, че това, което сме договорили, ще се изпълнява.

 

На въпрос дали вътрешната опозиция може да ограничи подкрепата за съставяне на бъдещ кабинет, Нинова коментира: Не, не е възможно. Както видяхте на последния Национален съвет, решенията и мандата, който получихме, беше гласуван със 120 гласа „за“ и 1 „против“ Очевидно е, че имаме подкрепа за това, което правим.

„Националният съвет трябва да бъде следващата седмица, защото срокът за внасяне на Министерски съвет изтича в петък, но зависи от разговорите с ИТН, за да се разбере кога ще бъде обявен съставът на Министерски съвет“, посочи още тя във връзка с питане за датата на заседаване на колективния орган на левицата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3907 |31.07.2021 Таско Ерменков, БСП: Концентрирали сме се върху това, което ни сближава с ИТН и ще искаме то да влезе в програмата на правителството . 17| 3342 |30.07.2021 Нинова: Удовлетворени сме от преговорите с ИТН, ще решим за подкрепа, когато обявят премиера и МС . 1| 3258 |29.07.2021 Нинова: В преговорите с ИТН защитаваме ангажиментите, които сме поели пред нашите избиратели . 6| 3647 |28.07.2021 Корнелия Нинова: Постигнахме съгласие с ИТН по 15 конкретни теми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads