Реклама / Ads
10| 5418 |10.09.2018 НОВИНИ

Корупцията се превърна в политически инструмент, твърдят експерти

.
”Има нещо общо в профилите на всички хора, които живеят по начина на въпросните личности. Още от самото начало на прехода нещо не вървеше както трябва в съдебната система, правеха се странни реформи в системата за сигурност сякаш се целеше тя да бъде отслабена.
 

Корупцията е инструмент на политическата престъпност. превърна се и в политически инструмент", коментира бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев.

 

Той стигна до извода, че тези факти са показателни за това, че политиците в България са виновни за състоянието на самия преход, резултатите от него и състоянието, в което се намира в момента обществото и държавата.

 

"Получи се една несправедлива социална стратификация. Лица като Миню Стайков и семейство Арабаджиеви получиха възможност за вертикално израстване, което не би следвало да им се полага, тъй като нямат достатъчно добър ценз, дсстатъчно стабилен и здрав бекграунд, за да им се позволи да изплуват на повърхността", допълни още Стойчев.

 

Пред Bulgaria ON AIR адвокат Людмил Рангелов изрази притесненията си, че България се връща отново в ерата 2010-2011 година, когато в страната ни имаше верига от показни акции срещу крупни бизнесмени, приключили абсолютно неуспешно и довели до осъждане на държавата от съда в Страсбург.

 

"При тези акции се демонстрира излишна прекомерна сила, в някои случаи дори се прилага и насилие. Всички приключваха неуспешно, защото имаше известна преднамереност в действията на МВР и прокуратурата. Без необходимите доказателства и информация съсипаха бизнеса на много хора", допълни юристът.

 

Бизнесмените Ветко (Вълчо) Арабаджиев и Миню Стайков не са обект на подобни акции за първи път. Ветко Арабаджиев от поне 10 години е в полезрението на НАП като рисков играч и е проверяван от разследващите органи по сигнали. Срещу сина на Миню Стайков - Стайко пък дори имаше спецоперация през 2013 година.

 

Справка на акциите на разследващите в последните 10 години обаче показва, че повечето шумни операции за данъчни измами срещу известни бизнесмени и техните синове, както и срещу по-неизвестни ДДС измамници, са стигнали до задънена улица, след което потънали в небитието.

 

Алкохолният бос Миню Стайков, собственик на "Винпром Карнобат" и на дружеството за производство на брашно "Топаз Мел", е обвинен за участие в организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления, пране на пари, а също така и за укриване на данъци за над 1 млн. лева. Той беше задържан в сряда след акция в Карнобат. Заедно с него бяха арестувани още 9 души, сред които синът му Стайко и Иван Димитров, който е син на кмета на Карнобат.

 

Компаниите на Миню Стайков държат най-големия дял на пазара на вина в страната и са на второ място при производството и продажбите на твърд алкохол. Дружеството му за производство на брашно пък е на първо място в мелничарския бизнес. Небезизвестен факт е, че Стайков е бивш сват на издирвания хотелиер Ветко Арабаджиев, срещу чийто бизнес бе проведена акция няколко дни преди тази срещу Стайков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4517 |09.09.2018 Шефът на БСК: Корупцията е основна пречка за чуждите инвестиции в България . 12| 6692 |03.09.2018 Цветанов го усуква за оставките, Симеонов бесен на журналистите - прекалявали с корупцията . 1| 3824 |03.09.2018 Шефът на НЕК за „Белене”: Политическият риск притеснява инвеститорите . 0| 3763 |30.08.2018 Мястото на трагедията край Своге се превърна в „туристическа атракция”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads