Реклама / Ads
0| 4310 |19.10.2016 НОВИНИ

Крадат парите ни, докато пътуваме с метрото

.
Нови измами за източване на банкови карти! Как крадат парите ни, докато пътуваме с метрото или докато влизаме към банкомата? Всичко може да стане дори в автобуса или метрото, достатъчно е хората да са достатъчно близо един до друг. Източването на пари от банковата ви сметка става чрез карта с ПОС-терминал, която се разчита от скрити четци и така се извършва скритата транзакция. Това са законни устройства, регистрирани в чужди държави.
 

Теглят се малки суми, в повечето случаи по 20 лв., които човек не може да си спомни кога е похарчил. В България са направени измами между 7 и 8 милиона лева, което разпределено на населението, се пада по около лев на човек. Трудно е да се прецени дали трансакцзията е станала със съгласието на клиента или без него”, обясни пред НТ Камен Несторов, IT специалист и инженер.

 

По думите му, този скрининг краде информация от магнитната лента от картата ни.

„Измаменият клиент на банката може да получи смс, че е теглена сума от неговата сметка, но неговите данни може да са отишли на другия край на света”, добави Камен Несторов, IT специалист и инженер.

 

А как може да предпазим своите банкови карти, както и ПИН-кода?

С протектор за безконтактна карта. Той е специален и пази портмоне, блокирайки тегленето на пари”, отговори Камен Несторов.

 

Как източват парите ни от банковетите, монтирани в предверието на банковите офиси? И сигурни ли са те?

„Става въпрос за допълнителен скрининг. Приплъзгвайки картата си, където са част от вашите данни, които служат, за да влезете в банката. Този скимер се слага до входната врата и остава почти незабелязан за обикновените хора. Престъпните групи са доста умели. Обикновено се монтират миникамери, които са сложени близо до банкомата и записват вашия ПИН-код”, каза още Камен Несторов, IT специалист и инженер.


А прикриването на ПИН-кода с ръка помага ли?

„Скриването на ПИН-кода не може да помогне, защото не се знае къде може да са монтирани тези камери”, казва още Камен Несторов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7432 |13.10.2016 Готви се нова далавера: С парите от ЕС купуваме скъпи джипове за границата . 0| 4213 |12.10.2016 Мъж почина на столична улица, докато чака линейка . 0| 3602 |12.10.2016 МВР купува 400 джипа с парите за мигрантите от ЕС . 1| 3630 |06.10.2016 Кунева обеща: Парите за учителите ще бъдат над 10%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads