Реклама / Ads
0| 5263 |30.04.2020 НОВИНИ

Красимир Вълчев: По-добре се справят учениците, чиито родители имат отговорно отношение към обрзованието

.
Красимир Вълчев
Тази ситуация показа, че по-добре се справят учениците, чиито родители имат отговорно отношение към образованието. Анализът ни показва, че по-голямата част от невключените в он-лайн образованието не са го направили заради невъзможност, а заради нежелание.
 

Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването "Лице в лице" по бТВ.

 

По думите му най-голямото предизвикателство пред министерството на образоването изобщо са именно ромските деца. Кризата показа, че там където има отговорност има резултати, но там където няма желание се проявяват неравенствата.

 

Матурите ще се проведат в училище, както и кандидатстудентските изпити ще бъдат в университетите както е било до сега. Матурите ще се проведат в първата седмица на юни. Това е отлагане с 10 дни. През юли ще са кандидат-студентските кампании. Ще дадем алтернативна възможност за тези деца, които не успеят да се явят на матурите.

Ще има алтернативна възможност за деца под карантина или са заболели. Ще има и втора дата.

 

„Важно е външното оценяване след 7-и клас. То е част от оценката за децата, които ще кандидатстват в гимназии. Тази година ще отпаднат изпитите за 4-и и 10-и клас, тъй като ще е рисково. Изпитът след 7-и клас ще се проведе, защото няма да е справедливо към учениците, които цяла година са се готвили“, обясни министър Вълчев.

 

Той увери, че изпитите ще се проведат при завишени мерки за безопасност.

Министърът обясни, че има процедура за повишаване на оценки при 12 клас. Ще бъде дадена възможност за индивидуални срещи с учителите.  Това ще бъде направени и за изпити, които са неотложни. Това ще е възможно вероятно след 13 май, уточни министър Вълчев.

 

Учениците и при нормална ситуация знаят кои са материалите за матурите. Въпросът е какво ще бъде изключено. При всички случаи ще се съобразим със скоростта на групата от най- бавните училища. Няма да бъдат изненадани учениците с повече материал. Ако прочетат 1-2 теми повече няма да им навреди.

 

Много учители се справиха добре. Справиха се благодарение на родителите. Във вторник ще обявим окончателно какъв материал ще влезе в темите. Още март месец обявихме, че няма да бъде включен материал, който не е преподаден. Учениците учат много повече извън час.

 

Не се предвижда нулева година за специалности. Всички са мобилизирани да вземат материалите, които са изостанали след приключването на извънредното положение.

Няма да бъде удължавана учебната година, обяви министър Вълчев.

 

„Всички работят на принципа, колкото могат да компенсират повече, а след приключване на карантината да наваксат. Във всички случаи ще имаме едно закъсняло завършване, но няма да има нулева година“, увери министърът на образованието.

 

Очакванията са за между 25-30% от родителите да решат да върнат малките деца в заведенията, но това може да доведе вълна от заболяване.  Това е причината да се бъдат отворени яслите и детските градини.

 

Относително нормално върви записването на децата в първи клас. Общините или училищата създават организацията, общата препоръка е това да се случи онлайн, но ако родители искат физически да отидат до училищата, могат да го направят.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5815 |27.04.2020 Красимир Ципов:Може да има oсъдителна присъда по делото за смъртта на Милен Цветков . 3| 5581 |24.04.2020 Доц. Красимир Минкин: Ако болницата бе спряла да работи, нямаше да има заразени с коронавирус . 7| 4468 |22.04.2020 Красимир Ципов: Трябва да се внимава, ако мерките ще се отхлабват . 5| 7313 |22.04.2020 Депутатът Красимир Янков: Поведението на Борисов е опасно, като на онзи шофьор в джипа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads