Реклама / Ads

6| 4354 |05.05.2020

Красимир Вълчев: Учебната година няма да бъде удължавана

.
Красимир Вълчев
Учебната година няма да бъде удължавана. Тя трябва да завърши електронно, а учениците ще се върнат в класните стаи само за зрелостните изпити и Националното външно оценяване.

„Направили сме така, че годишните оценки да могат да се оформят само с 2 оценки за срока“, каза образователният министър Красимир Вълчев по време на брифинг в Министерския съвет.
 

Датите на 1 и 3 юни -12 дин по-късно от първоначалните дати. Матурите пожелание ще бъдат на проведени на 2 и 4 юни. На 2 юни сутринта ще са изпитите по физика, химия и чуждите езици без английски, следобед по математика, история и цивилизация и география и икономика. На 4 юни сутринта - биология и здравно образование и философски цикъл, а следобед - английски език. Допълнителните изпити ще започват в 8.00 и 14.00 часа. Учениците ще бъдат уведомени със служебна бележка за допускане по електронен път до 29 май.

 

Получаването на свидетелствата ще се забави само с четири дни, с което зрелостниците ще могат да кандидатстват за висши училища в София и чужбина. 

Началото на изпитите ще бъде в 9 часа, с час по-късно от първоначално обявеното време за започване.

В зрелостния по български език и литература няма да бъдат включени теми от лириката на Вапцаров и „Железният светилник“ на Димитър Талев.

 

Изпитът по история и цивилизация няма да включва теми след Първата световна война. От изпита по физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарните частици. От изпита по география и икономика ще отпаднат северните региони.

"Принципът, на който сме стъпили, е да спрем на 20-ата седмица при нормално тематично разпределение. Имахме и 2 седмици грипни ваканции, се равняваме на 22-ата седмица. Това не означава, че няма да има материал от периода на електронното обучение“, подчерта образователният министър. 

 

След 4-ти и 10-ти клас няма да се провежда националното външно оценяване.

 

За учениците след 7 клас то ще се проведе на 15 юни по български и литература, и на 17 по математика. Изпитите ще започнат в 9 часа.

 От изпита по български и литература отпадат въпросите по произведенията „Бай Ганьо пътува“ на Алеко Константинов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков.„Неразделни“ на Пенчо Славейков и „Заточеници“ на Пейо Яворов също отпадат от темите за националното външно оценяване. Във въпросите няма да бъдат включвани въпроси и за сложно съставно изречение и сложно смесено изречение.

 

По математика няма да се включват задачи за неравенства и успоредници. 

 

„За седмокласниците, които в момента на изпита са в карантина, ще се осигури възможност за полагане на изпита след провеждане на PCR тест предходния ден или 36 часа предварително и след отрицателен резултат те ще положат изпитите си в отделно помещение. Към онзи ден те бяха 14 деца.“, уточни Красимир Вълчев.

 

Матурите и националното външно оценяване ще се проведат в по-големи зали, с по-малко квестори. Няма да има струпване на ученици, учители и родители, продължи още Вълчев.

 

Лятото ще се проведат присъствено или частично присъствено част дейностите за тези ученици, които не са били включени в електронното обучение или са били неефективно включени.

 

Държавните изпити за придобиване на професионална квалификация по теория остава 5 юни, но директорите на училищата могат да определят нови дати за изпита за придобиване на професионална квалификация по практика.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Красимир Вълчев: По-добре се справят учениците, чиито родители имат отговорно отношение към обрзованието 0| 4001 |30.04.2020 . МОН: Дистанционно ще приключи учебната година у нас 6| 3979 |29.04.2020 . Красимир Ципов:Може да има oсъдителна присъда по делото за смъртта на Милен Цветков 13| 4876 |27.04.2020 . Доц. Красимир Минкин: Ако болницата бе спряла да работи, нямаше да има заразени с коронавирус 3| 4519 |24.04.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ