Реклама / Ads
3| 7094 |14.06.2007 НОВИНИ

Кредитният милионер Димитър Тадаръков поема фонд „Земеделие”

.
Димитър Тадаръков, който е описан в Бялата книга като виновен за източването на 11 държавни предприятия, оглави най-важния фонд за разпределение на пари от Европейския съюз. Решението формално е взето от УС на ДФ "Земеделие", но на всички е ясно, че това е станало под диктовката на Ахмед Доган, с когото Тадаръков е в близки отношения.
 
Димитър Тадаръков е новият изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”, реши Управителният съвет на фонда на проведено вчера редовно заседание, съобщиха от Министерство на земеделието и горите. Решението обаче било наложено от лидера на ДПС Ахмед Доган, твърдят запознати. УС на фонда реши още да бъдат предоставени 709 389 лв. за обезпечаване нуждите на генофонда в растениевъдството. Финансовата линия, която тръгва от 15 юни, е включена в списъка с държавни помощи, предоставен в Европейската комисия. Кандидатурата на Тадаръков бе внесена за гласуване на заседанието от министъра на земеделието и горите и председател на УС на фонда Нихат Кабил. Той се позова на чл.9, т.4 от Устройствения правилник на фонда след съгласуването й от министър-председателя Сергей Станишев. Димитър Тадаръков е ръководител на катедра „Икономика на туризма” в УНСС. Член е на Управителния съвет на Насърчителна банка. През 1974 г. завършва Технически Университет в София със специалност „Машинно инженерство”, а през 1982 г. - специализация в УНСС „Международни икономически отношения”. От 1991 г. е генерален директор на „Булгарлизинг” АД, президент е на „Булгарлизинг холдинг”, както и председател на Българската лизингова асоциация. Пред УС на фонда Тадаръков заяви, че в първите си 100 дни като изпълнителен директор ще въведе гъвкаво работно време, включително и в почивните дни, за да бъдат наваксани забавянията по програма САПАРД и дейността на Разплащателната агенция. Приоритет в работата му ще бъде и въвеждането на пълната прозрачност в работата на фонда с акредитираните му функции, както и връщането на доверието на обществото, аграрния бизнес, банковите среди и европейските ни партньори в способността на фонда да бъде гарант за коректното оползотворяване на националните и европейските средства за развитие на българското земеделие и хранително – вкусовата промишленост, обеща той.

Името на Тадаръков присъства в Бялата книга за банковия банкрут на България, като свързан с източването на 11 държавни оръжейни предприятия. В книгата се твърди още, че той е намалил с незаконни действия акционерното участие на държавата в "Булгарлизинг" от 80% на близо 30%, след което я приватизирал.

Преди две седмици Кабил се опита да лансира за директор зам.-шефката на фонда Ализан Яхова, която е началник в Централния оперативен съвет на младежко ДПС. Доган обаче го скастрил за самоинициативата и му казал, че шеф ще е Тадаръков. Кандидатурата била съгласувана и с премиера.

Съдът отстрани през март директора на "Земеделие" Асен Друмев заради заведено срещу него следствие за ощетяване на фонда с повече от милион лева. „ФН”  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5949 |09.06.2007 От 1 юли токът пак поема нагоре . 4| 10390 |01.06.2007 Петър Кънев поема Министерството на икономиката и енергетиката, следовател №1 подал оставка . 0| 7925 |10.05.2007 Застреляха шефа на общинския съвет в Несебър Димитър Янков . 0| 7148 |10.05.2007 Седем куршума в главата вкарал убиеца на общинския шеф в Несебър Димитър Янков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads