Реклама / Ads
0| 7131 |10.05.2007 НОВИНИ

Седем куршума в главата вкарал убиеца на общинския шеф в Несебър Димитър Янков

.
Със седем куршума в главата е бил убит шефът на Общинския съвет в Несебър Димитър Янков, съобщиха съдебните медици, участвали в аутопсията. Бизнесменът бе разстрелян снощи малко преди 22 ч. в собствения си джип „Порше Кайен”, паркrран на ул. „Гладстон” 71. Адресът е на няколко пресечки от центъра на Бургас.
 
Той е издъхнал на място, разкриха участвали в огледа. Стреляно е през прозореца на джипа от страната на шофьора. Тази сутрин бе намерен и пистолета, с който е ликвидиран Янков. Той е руски „Байкал” и е бил хвърлен в контейнер за боклук.
По първоначални данни около колата са намерени 7 гилзи. Тялото на Янков бе извадено от колата около полунощ. Полиция остана да пази отцепения район и джипа на жертвата.
“Гладстон” 71 е адресът на приятелката на Янков – Красимира. Убитият има син и дъщеря от съпругата си германка. Двамата обаче от години живеели разделени.
Освен полицейски началници, на местопроизшествието присъстваха и двама прокурори – шефът на апелативна прокуратура в Бургас Йордан Иванов и зам. окръжният прокурор Светлозар Костов, който е и наблюдаващ прокурор по нашумелия случай с разбитата бригада на наркобоса Димитър Желязков – Очите.
Димитър Янков бе избран за председател на ОС в Несебър след последните местни избори преди 4 години. Той бе водач на листата на Либерален съюз, която спечели 5 съветнически места в ОС. В периода 1999-2003 Янков също бе общински съветник. Името му в Слънчев бряг се свързва с хотелите “Хризантема”, “Бургас”,”Тракия плаза”, “Несебър”, както и с една от най-популярните кръчми “Чучура”.
Основната версия, по която работят разследващите атентата, е връзките на Янков с несебърския подземен бос Митьо Очите.
Сформирани са три екипа от разследващи, които да проверят различните версии. Започнали са разговори с очевидци. Налага се мнението, че убийството е извършено показно, без страх, че някой може да види случващото се.
Димитър Янков се превърна в най-силната фигура в Несебър, след като избрания кмет Николай Трифонов по доста странен начин бе пратен на дипломатическа работа в консулството ни в Одеса. Двамата бяха в остър конфликт, като взаимно се обвиняваха в корупция и незаконни дейности.
След напускането на Трифонов Митьо Янков стана едноличен господал на Несебър. Именно той посочи Магдалена Мандулева, която сега изпълнява функциите на кмет на града.
Самият Янков не криел пред познати, че се гласи на местните избори през есента да спечели кметското място.
В началото на годината срещу председателя на Общинския съвет в Несебър Димитър Янков е образувана проверка. Новината бе потвърдена и от административния ръководител на Бургаската окръжна прокуратура Ангел Ангелов. Проверката срещу Янков е заради съмнения, че е издал документи с невярно съдържание. Става въпрос за осем удостоверения, с които се разрешава строителство върху градини и улици в Слънчев бряг.
Удостоверенията са издадени от Янков еднолично, без да има решения на Общинския съвет по преписките за частично изменение на устройствения план.
Убитият шеф на общинарите в Несебър обичаше да се хвали с връзките си с наркобоса Митьо Очите, с убитите Георги Илиев и Иван Тодоров – Доктора, на чието погребение присъства лично.
Несебърският първенец Янков често се оказваше в центъра на политически и криминални скандали. Преди време той бе обвинен от местния бизнесмен Венелин Ташев, че е свързан с Митьо Очите, който изпълнява негови „мокри” поръчки. Очите и бригадата му чрез сила и заплахи били осигурили избирането на Янков за общински шеф. Ташев и още няколко съветници поискаха оставката на Янков. Веднага след това сестрата на Ташев бе пребита от Очите и хората му в боулинг-залата на комплекс "Мариета Палас" в Слънчев бряг, където се забавлявала по това време Неделина Ташева. Ударил я с глава в носа и й казал: "Благодари се, че брат ти още диша". Междувременно хора на Очите потрошиха заведението "Хелп" в Несебър, собственост на Ташев. По полицейска информация, около 20-ина момчета на възраст 18-25 години, нахлули в заведението и започнали да трошат осветлението и да режат кабелите му. Те били обкръжени от охраната на "Хелп", която обаче не се намесила със сила. Един от хората на Очите - Иван Караденизов, се развикал: "Вие сте мишки. Знаете ли какво ще ви направим. Митьо ще ви изпише всичките".
Името на Янков бе замеесно и като поръчител на бомбен атентат срещу предишния кмет на Несебър. Самият извършител, известен като Камбоджанеца, бе подпален и изгоря във фургон, където го криеше полицията като важен свидетел. За случая отново бе спряган Янков като поръчител.
Веднага след обвиненията на Ташев Янков демонстративно покани журналисти от всички медии в региона в един от хотелите си, където ги настани и гощава безплатно. Към пишещите за далаверите му е отправял открити заплахи, включително и с физическа разправа, какъвто случай имаше с колеги от „24 часа”.
„ФН”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9 |29.03.2024 Почти летни температури, до 25-26 градуса . 0| 692 |29.03.2024 Досега - за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева . 0| 697 |29.03.2024 20 години в строя на НАТО! . 0| 717 |29.03.2024 Чао, Алкарас! Григор Димитров победи испанеца и е на полуфинал в Маями

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads