Реклама / Ads
4| 3177 |06.10.2021 НОВИНИ

Кристалина Георгиева се изправя на разпит пред МВФ

.
Кристалина Георгиева Източник: БГНЕС
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева ще отговаря на въпроси на борда на МВФ във връзка с твърденията, че докато е била изпълнителен директор на Световната бланка е притискала служители да променят данни в полза на Китай, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на свои източници.
 

Говорител на МВФ отказа да коментира графика за работа на борда. Първоначално се очакваше членовете на борда да се срещнат с Георгиева още във вторник, но вместо това те са заседавали по други текущи въпроси, казват още източниците на Ройтерс.

 

В понеделник членовете на борда прекарваха часове, разпитвайки адвокати от фирмата „Уилмър Хейл“ относно доклада им за Световната банка, в който се твърди, че Кристалина Георгиева, като главен изпълнителен директор на банката през 2017 г., е оказвала неоправдан натиск върху персонала да промени данни в класацията „Да правиш бизнес“, така че Китай да отиде с няколко позиции по-нагоре. След това говорител заяви, че бордът на МВФ „остава ангажиран с задълбочен, обективен и навременен преглед“ на въпроса.

 

Разговорите на борда на МВФ с авторите на доклада за манипулиране на данните и с Георгиева биха могли да се окажат ключови за увеличаването или подкопаването на подкрепата към нея. Много акционери от МВФ искат да приключат разискванията на борда по този въпрос преди високопоставените заседания през следващата седмица, пише Ройтерс. В периода 11-17 октомври предстои да се проведат годишните срещи на МВФ и Световната банка.

 

Досега най-влиятелните правителства-членове на МВФ, включително най-големият акционер във фонда - САЩ, се въздържаха от публична оценка на ситуацията. Но високопоставени американски сенатори призоваха за „пълна отчетност“ около скандала. Председателят на комисията по външните работи към Сената на САЩ, демократът Робърт Менендес, и Джеймс Риш, най-високопоставеният републиканец в комисията, изпратиха писмо до президента Джо Байдън. Те призовават Байдън да нареди на американското министерство на финансите „да осигури пълна отчетност“ с необходимото усърдие и бързина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3990 |05.10.2021 Първа публична изява на Кристалина Георгиева след „китайския скандал“ . 28| 21053 |30.09.2021 Дипломатът Огнян Гърков за Фрог: Трябва ли България да защити Кристалина Георгиева? . 8| 4180 |26.09.2021 Каримански: След скандала Кристалина Георгиева на срещи в президентството и БНБ за нова позиция? . 9| 3672 |25.09.2021 Кристалина Георгиева отхвърли обвиненията. Докладът бил пълен с грешки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads