Реклама / Ads
5| 5458 |18.08.2020 НОВИНИ

Крум Зарков: Ако Дaнaил Кирилoв ще се занимава само с поддръжката на сгради, да го направим домакин

.
Крум Зарков
БСП, която разполага с втората по големина група в настоящия парламент, няма намерение да участва в консултациите, които ГЕРБ организира по повод евентуални промени в конституцията чрез Велико Народно събрание. Нито г-жа Дариткова, нито г-н Кирилов могат да обяснят защо правосъдният министър ще се занимава единствено с поддръжката на сгради. Да го направим тогава домакин.
 

 Това стана ясно от коментар на депутатът от БСП Крум Зарков пред bTV.Крум

 

"С кого да влезем в дискусия - с г-жа Дариткова ли? Тя ли ще ни обясни защо Висшият съдебен съвет ще има законодателна инициатива? Никой в света не може да обясни такова нещо, защото го няма никъде. Много хора обаче могат да обяснят защо един кадрови орган и тези, които правоприлагат, а още повече тези, които обвиняват, не трябва да са пряко заети в писането на закона, по който ще обвиняват."

 

"След като близо 10 години съсипваха де-що има читав закон в държавата, управляващите стигнаха до последния рубеж - до конституционните й устои и атакуват и него.  Те предлагат стария текст, разбъркан по необясним начин, а там, където са пипнали, са си оставили ръцете", заяви Зарков.

 

Според него се правят много опасни неща с тези промени: "Абсолютно опасно е заличаването на целия преамбюл - със словосъчетания като "социална и демократична държава", които осветяват цялата Конституция надолу. Опасно е да се заличават думи като мир, свобода, солидарност, търпимост. Опасно е и да се заличи Великото народно събрание - това означава, че се пише Конституция като на черна дъска и всяко следващо мнозинство може да я зачерква и да пише нова. Има причина тази процедура да е тежка - за да не може всеки, спечелил едни избори, да променя цялото устройство на страната."

 

По думите на Зарков от ГЕРБ не са посочили истинските мотиви за тези конституционни промени -  те не са рестарт на държавата, а печелене на време, от една страна, и създаване на объркване в обществото и техните искания, от друга. "Само преди 3 дни министър-председателят обяви, че ВНС от 400 депутати ще остане с 280. Вчера в текста въобще няма ВНС. Толкова с подготовката на законопроекта - всичко е правено на крак. Това е една абсолютно безотговорна импровизация. Дълго времсе чудех какво управляващите имат предвид под "чупене на държавата", сега вече разбирам", коментира народният представител от левицата.

 

Зарков обясни, че проекта за конституция на ГЕРБ юридически все още  не е внесен: "За да започнат да текат сроковете, законопроект за изменение на Конституция трябва да бъде внесен от 120 народни представители. По думите на премиера от вчера разбрахме, че те тепърва ще ги търсят".

 

Според социалиста разговори и дебат по темата трябва да има, но в условия на предизборна кампания. "Да отидем на избори и всяка партия да представи своите виждания - как да се развива нашата държава и дали трябва да има промени в Конституцията", призова той.

 

По думите на Крум Зарков огромната част от нещата, които се предлагат, не изискват нова Конституция, а промяна чрез обикновено Народно събрание. "Ако трябва въобще да има такива променя, тя трябва да е много прецизна и да е в главата за съдебната власт - там, откъдето всичко тръгна и там, където ГЕРБ правят най-малко промени", завърши той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4704 |14.07.2020 Крум Зарков: Трябва да излезем от порочния кръг, в който се върти държавата . 4| 4898 |01.07.2020 Крум Зарков: С такова управление ще има корупция и скандалите ще продължат да се замитат . 6| 5801 |12.06.2020 Крум Зарков: В България де юре има институции и Конституция, де факто- силните на деня правят каквото си искат . 5| 5590 |11.05.2020 Крум Зарков: Не се управлява с брифинги, управлява се с ясни правила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads