Реклама / Ads
3| 3171 |26.10.2022 НОВИНИ

Крум Зарков предупреди: Може да се създаде хартиено мнозинство

.
Крум Зарков
Може да се създаде хартиено мнозинство. Аз съм последователен привърженик на машинното гласуване. Гласуването с хартиени бюлетини или с машини да бъдат погледнати с критично око. Това каза по БНТ правосъдният министър Крум Зарков.
 

Сместването на двете може да бъде възможно най-лошото решение. Повечето от хората от БСП сме защитавали заедно машинното гласуване, допълни още Зарков. 

 

Правосъдният министър коментира доклада на Венецианската комисия за съдия, който да може да разследва главния прокурор.

 

Плана за възстановяване беше създаден по две линии – за природосъобразна икономика и върховенство на закона. Това са комплексни реформи, които не касаят само разследване на главния прокурор. Законопроектът от предишния министър е пратен на венецианската комисия.

 

Той включва промени засягащи наказателното преследване при евентуално разследване на главния прокурор. Европейската комисия смята че в България няма механизъм да се разследва главния прокурор. Становището на Венецианската комисия има два аспекта. Първият аспект е, че идея посрещната по-скоро добре. Вторият аспект - това съвсем не е достатъчно. Министерство на правосъдието разглеждаме това становище и препоръките, които сме получили. Този закон беше внесен от „Демократична България“ ще мине и през Министерски съвет. За него срокът по Плана е лятото на другата година. Имаме десетина дни, в които да нанесем промени и да се получи добър закон, отбеляза Зарков.

 

В България въпросите за върховенството на закона са особено болезнени. В този смисъл това са много комплексни реформи, които не касаят само главния прокурор, но по много причини, като например, че този въпрос виси прекалено дълго време. Затова ние и нашите международни партньори се съсредоточаваме върху него, добави още министър Зарков.

 

Зарков отбеляза, че предстои на Министерски съвет да бъде разгледано предложението на Министерство на правосъдието на антикорупционното законодателство. 

Предлагаме да бъде създадена агенция с разследващи функции, която да се съсредоточи върху разследване на корупцията по високите етажи на властта. Необходим е този орган, за да не може да се влияе върху него. Гаранции за независимост на тази агенция ще бъде, че членовете няма да са пряко избиран от парламента.

 

Агенцията ще се състои от 5 човека с мандат 5 години. Двама от тях ще бъдат избирани от парламента, един от президента, един Върховния касационен съд и един от Върховния административен съд. Председателят да се избира между тези пет човека на ротационен принцип, като всеки един от тях да бъде председател една година. Много е важен начинът, по който работят разследващите, уточни министър Зарков. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7780 |25.10.2022 Гуцанов: Не можем да подкрепим ДПС и ”Възраждане”. Готови сме за разговор с ПП . 9| 4230 |25.10.2022 Кирил Петков: Не може да връщаме миналото. БСП да преосмислят за хартиената бюлетина . 4| 3382 |25.10.2022 Костадинов: Президентът иска следващите избори да са колкото се може по-късно . 8| 9033 |24.10.2022 Джо Байдън: Утре може да умра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads