Реклама / Ads
0| 2643 |08.09.2022 НОВИНИ

Крум Зарков пренаписва антикорупционния проект на „Продължаваме Промяната“

.
Крум Зарков Източник: БГНЕС
Служебното министерство на правосъдието начело с Крум Зарков ще пренапише антикорупционния проект на „Продължаваме Промяната“, става ясно от съобщение, изпратено от ведомството.
 

„Министерството на правосъдието работи активно по Антикорупционния закон, като ще запази концепцията, подготвена в рамките на 47-ото Народно събрание, но ще предложи съществени промени в начина на конструиране и въвеждане на взаимоконтрол в рамките на органа. Предложенията на министерството предстоят да бъдат публично оповестени“, гласи съобщението, в което обаче не са посочени конкретни подробности.

 

Проектът на ПП предвиждаше сегашната антикорупционна комисия КПКОНПИ, която се занимава и с борбата с корупцията, и с конфликта на интереси, да се трансформира и да остане само с ресор отнемане на незаконно имущество - КОНПИ. В същото време да се създаде нова Комисия за противодействие на корупцията, в която да се създаде фигурата на разследващите инспектори. Те щяха да извършват разследващи действия само за корупционни престъпления и ще имат право да носят служебно оръжие. Те щяха работят по вътрешно убеждение и закон, а началниците им нямаше да могат да им се месят с указания или по друг начин, предвижда още проектът. Вносителите бяха категорични, че прокуратурата ще има водеща роля в разследванията. Но отказите й да бъде образувано наказателно производство по предложение на КПК щяха да подлежат на съдебен контрол.

 

За пренаписването на проекта на „Продължаваме промяната“ става ясно днес по време на онлайн среща между министърът на правосъдието Крум Зарков и представители на Европейска комисията (ЕК) във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост и реформите, свързани с върховенството на закона. От тяхното навременно приемане зависи и вторият транш за България по Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщиха от МП.

 

Срещата организира служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

 

Зарков отговори на въпросите на ЕК и представи в детайли напредъка по законопроектите, касаещи многогодишната критика на ЕК по отношение на България, а именно - върховенството на закона в България и корупцията по високите етажи. Подготвянето на законопроектите за следващото мнозинство ще спечели време на депутатите, които ще имат възможност да дебатират по същество текстовете, тъй като крайният срок за приемане на законите, за да получим втория транш по Националния план за възстановяване и устойчивост, е до края на 2022 година.

 

Представителите на ЕК коментираха представените концепции за законопроекти, като силно окуражаващи.

 

Министър Зарков увери главния преговарящ по Плана за възстановяване и устойчивост, че в най-кратки срокове Комисията ще получи и пълните текстове на други законопроекти в сектор „Правосъдие“, които вече са подготвени на чернова, сред които са тези за медиацията и правната помощ. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2955 |07.09.2022 Зарков: Главните прокурори у нас контролират цялата изпълнителна власт . 0| 13284 |04.09.2022 Анна Заркова: Не е необходимо един спомен за една баба на един кандидат да се разказва във всички тв студия . 0| 12050 |03.09.2022 Николай Стайков от Антикорупционния фонд: След решението на ЕСПЧ има основание за ново дело по отнемане на лиценза на КТБ . 0| 3182 |02.09.2022 Анна Заркова: Недовършената промяна и БСП-нинова мислят различно, но ще ни управляват дружно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads