Реклама / Ads
0| 3799 |09.03.2022 НОВИНИ

Кулеба описа Лавров като ”Рибентроп на своето време” и утре ще договаря примирие с него в Анталия

.
Дмитро Кулеба и Сергей Лавров
Министрите на външните работи на Русия и Украйна ще проведат в четвъртък разговори на четири очи в Южна Турция в рамките на първия контакт на високо равнище между Киев и Москва, откакто Русия нахлу в Украйна преди две седмици.
 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който настоява Турция да играе ролята на посредник, изрази надежда, че разговорите могат да предотвратят трагедия и дори да помогнат за постигане на споразумение за прекратяване на огъня.


Анализаторите обаче се опасяват, че има само малки шансове за пробив по време на срещата в Анталия между руския външен министър Сергей Лавров и украинския му колега Дмитрий Кулеба.


Висши украински служители, включително министърът на отбраната, проведоха поредица от срещи с руска делегация в Беларус, посветени предимно на хуманитарни въпроси, но Москва не изпрати на разговорите нито един министър.


Към Лавров и Кулеба на срещата в четвъртък сутринта ще се присъедини и турският външен министър Мевлют Чавушоглу, тъй като Турция, която е член на НАТО, желае да поддържа силни отношения и с двете държави, въпреки конфликта.


Във видеоклип вКулеба потвърди, че се готви да се срещне с Лавров в четвъртък, но предупреди, че очакванията му са "ограничени". Той заяви, че успехът на разговорите ще зависи от това "какви инструкции и директиви получава Лавров" от Кремъл по време на дискусиите. "Не възлагам големи надежди на тях, но ще се опитаме с ефективна подготовка да извлечем максимална полза" от разговорите, каза той.


Посещението в Анталия ще бъде първото пътуване в чужбина за Лавров, откакто Русия беше изолирана от западния свят с жестоки санкции, които бяха насочени и към дългогодишния първи дипломат на президента Владимир Путин.


Срещата вероятно ще бъде напрегната, след като миналата седмица в интервю за CNN Кулеба описа Лавров като "Рибентроп на своето време", сравнявайки го с външния министър на нацистка Германия през Втората световна война.


В сряда говорителят на руското външно министерство Мария Захарова потвърди, че Лавров ще участва в срещата, която ще се проведе в рамките на дипломатически форум, организиран от Чавушоглу в родния му град Анталия.


"Работим, за да спрем превръщането на тази криза в трагедия", заяви Ердоган в сряда. "Надявам се, че срещата между министрите ще отвори пътя към трайно прекратяване на огъня."


Сътрудникът на Вашингтонския институт Сонер Кагаптай заяви, че "ще бъде много изненадан", ако преговорите в Анталия доведат до голям пробив, като други лидери, включително френският президент Еманюел Макрон и израелският министър-председател Нафтали Бенет, също се опитват да посредничат.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 37688 |09.03.2022 Лавров: Искаме връщане на мирното съвместно съществуване със Запада от ”Студената война” . 0| 9470 |09.03.2022 Поезия за дъщерите на Путин с автомат в Украйна, щерката на Лавров - санитарка, синът на Жириновски - войник . 0| 3167 |08.03.2022 Кулеба: Русия държи 300 хиляди цивилни за заложници в Мариупол . 0| 2947 |07.03.2022 Лавров и Кулеба се срещат в Турция на 10 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads