Реклама / Ads
1| 5893 |04.08.2017 НОВИНИ

Кунева: Проверяваните за корупция ще могат да заличат следите си

.
Меглена Кунева
Да не слагаме етикет на закона за корупция. Този закон се появи и няма да отлежава 6 месеца. Да видим как той може да се подобри. Един закон не беше приет. Той придоби гражданственост като закон „Кунева“. Той имаше проблематичните неподписани сигнали. Има го в почти всички страни. Това каза Меглена Кунева по повод законопроекта за антикорупция.
 

По този начин има и в ОЛАФ. Идеята, че това ще бъде съседът, който иска да ти навреди, е абсолютно фалшива. Питам сега, при положение „Суджукгейт “, където си зависим от местната власт, колко хора биха рискували да сложат имената си или имат доказателство, че нещо лошо се е случило. Важно е тази информация да не изтича. Този закон иска да предотврати по-голямата корупция. Радвам се, че законът видя бял свят. Той винаги идва накрая, преди ваканцията. Този закон проверява за конфликт на интереси и имуществото. Той не разследва престъпления.

 

Проверките са по административен път. Дали докато влезе този закон, ще се скрият следите. Това са всички, които са обект на проверки от закона. Това са народни представители, министри, ректори, директори на болници. През  следващите 2,5 години ще направят така, че да заличат следите. В началният вариант бях предложила едноличен орган. При колективен орган се замазва отговорността. Сега виждаме един председател, който се избира от НС. И той прави предложение от неговите заместници. Иначе действа от името на колективен орган. Пропуснат е начин, по който отвън се контролира това звено по антикорупция. Няма външен одит за работа на този орган.  Иска ми се да видя обратна доказателствена тежест в този закон. Това означава, че не служителите ще търсят доказателства, а самите хора ще представят доказателства дали средствата са им законни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8061 |01.08.2017 Разследват ”Бритиш Американ Табако” за корупция . 1| 5128 |01.08.2017 Кунева прозря истината: Нямаме политическа воля за борба с корупцията . 2| 4978 |31.07.2017 Жельо Бойчев: Корупция се генерира в МС - как сам да се бори със себе си . 4| 6111 |29.07.2017 Нинова зове президента да избере директора на звеното за борба с корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads