Реклама / Ads
85| 6282 |25.07.2013 НОВИНИ

А. Кутев: На Бузлуджа ще се съберем повече, отколкото на жълтите павета

.
Антон Кутев Източник: Булфото
Хората на Бузлуджа ще бъдат стотици пъти повече от тези на жълтите павета, каза депутатът от "Коалиция за България" Антон Кутев след въпрос за протестите в София и блокадата на парламента, цитиран от пресцентъра на БСП.
 

„За мен камъкът, с който ни замеряха, мога да го нарека „философски". Но този камък, който успя да не ме уцели е камък, хвърлен с цел да удари някого, то тогава е пратен с цел да убива", обясни депутатът.

Според него ситуацията с автобуса е прекъснала диалогът, който са постигнали с ГЕРБ около актуализирането на бюджета. По думите му, човекът хвърлил камъка вероятно е искал да уцели полицай, и едва ли е предполагал, че ще има идеалната възможност да замеря депутати.

„Това, което мога да кажа е, че поне още десетина камъни влетяха в автобуса, десет стъкла бяха разбити тотално, а други стотици падаха по главите на полицаите", коментира той. По никакъв начин не мога да одобря радикалните действия както на протестиращите, така и на полицията, която се опита да си свърши работата, обясни Кутев.

„Но беше ясно, че полицаите изправени пред една голяма тълпа няма как да я пробият. Желанието да се напусне парламента, преди да са се събрали повече хора, беше подценяване на ситуацията и на това, че някаква част от протеста се радикализира", поясни депутатът.

По отношение на часа на заседанието, мога да обясня, че просто някой не го е домислил, посочи Антон Кутев и допълни: „А за това къде биха могли да заседават Комисиите, мога да попитам къде другаде да заседават тези комисии, ако не в Народното събрание".

По думите му акцията с опита за извеждане на хората от парламента с автобус е била абсолютно провалена. Дали вкарването на автобуса в най-голямата тълпа, откъдето е ясно, че няма как да се мине, е било нарочно или поради някаква друга причина, не му е станало ясно. Той обаче е останал изумен от това какво са успели да свършат полицаите през последните дни. „Тези момчета, работят за хиляда лева заплата, да им падат камъни по главите и те да продължават да изпълняват поставените задачи - за тях мога само да заявя, че те направиха всичко възможно да изпълнят поставените им задачи най-важното - да не използват насилие", коментира Кутев.

От друга страна кметът на София също трябва да има отношение към протестите, като на протестиращите да се задават маршрутите, по които да минават, за да може и полицията да си върши по-добре работата, като съблюдава за опазване на обществения ред, без да проявява насилие, смята той. „А какво се наблюдава - около двадесет човека с колела в продължение на около двадесет дни минават по софийските улици и протестират. Нека да го правят, но това трябва да е законно", подчерта Кутев. „Защото има и едни други стотици граждани, които пътуват с автобус и закъсняват за работа, заради невъзможността да се придвижват в София - те също са част от гражданското общество", допълни той.

Ако ние се съберем и стигнем до диалог не значи, че протестиращите занапред ще бъдат удовлетворени, смята червеният депутат. Според него трябва да се търси всякакъв диалог. „Диалог трябва да има - единият трябва да е с гражданите, а другия безспорно с ГЕРБ", каза Кутев. Той обясни, че диалогът с ГЕРБ може да се получи по един единствен начин, и този начин е да се случи в парламента.

„Ние сме готови да направим всякакви възможни и смислени опити за това", обясни Кутев. Той посочи, че диалогът между БСП и ГЕРБ е ясен, това е диалогът, който се води във вторник вечер.

„От ГЕРБ казват, че ние ще вземем кредит от един милиард, който не ни трябва, а ние подчертаваме, че той е нужен защото бюджетът, който е заварен не е бил направен като хората", обясни Кутев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5589 |23.07.2013 Антон Кутев: Земеряха ни с камъни, не съм ударен . 54| 4667 |20.07.2013 Антон Кутев: В митингите личи задкулисна организация . 70| 5410 |18.07.2013 А. Кутев: Вече има над 200 000 подписа в подкрепа на Орешарски . 23| 4684 |17.07.2013 А. Кутев: ЕНП натиска ГЕРБ да се върне в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads