Реклама / Ads
20| 5153 |13.07.2010 НОВИНИ

Кутев поиска операция "Герберите"

.
Депутатът от БСП направи каламбур с акциите на МВР и поиска операция "герберите".
 
Това каза Антон Кутев, депутат от Коалиция за България и секретар на ИБ на БСП. Той обясни, че за партията е недопустимо да има депутати лобисти. От БСП са изчислили, че от началото на мандата на това мнозинство до сега в парламента са влезли над 20 закона, в текстове на които защитават частни или корпоративни интереси. Кутев обясни, че имената на депутатите, които са работили по тези закони се повтарят и така най-вероятно на етична комисия ще бъдат дадени 6-7 депутати от управляващото мнозинство.

Имената в този списък, които Антон Кутев потвърди са тези на Лъчезар Иванов, Пламен Цеков, Светлин Танчев и Искра Фидосова. От БСП искат първите трима да напуснат Народното събрание или поне да им се свали имунитета, за да започне разследване. От партията са изчислили, че на една-две седмици по веднъж влиза такъв текст в парламента. Според Антон Кутев икономическият интерес от тези закони за “ГЕРБ ЕООД“ е за над 20 млн. лева на седмица. “Крайно време е да се направи операция “ГЕРБерите“, каза Кутев. Сметките, които Антон Кутев прави показват, че само за рекламното време, което касае поправката в Закона за наркотичните вещества например интересът е 20 млн. лв. Може да се направи точна сметка и от промените в друг закон, каза Антон Кутев. “Когато се определят, например кои са териториите по въпроса с ветрогенераторите и с категориите земя. Когато правителството определя, на кои територии могат да се правят ветрогенератори по една карта, в която напълно безспорно ще влезнат земите на Цветелина Бориславова и на още 2 – 3-ма и напълно безспорно няма да влезнат други земи, т.е става дума за чист икономически интерес, който практически монополизира тази дейност за доста време напред и това е чист икономически интерес. Той със сигурност е за доста повече от 20 млн. в този случай “. Такъв е начинът за правене на сметки, каза Кутев. Той уточни, че няма предвид, че ГЕРБ като ЕООД ще спечели толкова, тъй като по – думите му то още не е регистрирано, въпреки, че по думите му “достатъчно добре работи към момента“. Антон Кутев бе категоричен, че с тези пари са ощетени интересите на обществото, но отказа да посочи дали, според него толкова пари влизат в касите на ГЕРБ.

И тогава даде идеята за операция “ГЕРБерите“. В отговор на въпрос за ролята на Бойко Борисов в лобистките закони, Антон Кутев коментира, че “той тепърва може и да я покаже тази роля, тъй като в края на краищата той е човекът, който през цялото време казва какво да се случи или да не се случи“. Бившият общински съветник, а сега депутат от БСП мисли и че в настоящия парламент нищо не се случва без неговия председател Цецка Цачева да знае за това. И заместник-председателят на парламентарната група на КБ Ангел Найденов коментира, че “За първи път в този парламент имаме вече установена практика да се създават и облагодетелстват интереси, съответно да се създават предпоставки за корупция не в нарушение на Закона, а чрез Закона. В това Народно събрание примерите са драстични.“ Според Кутев времето за вот на недоверие наближава, той ще бъде поискан, когато има обществена подкрепа и единодействие в парламента с другите опозиционни сили. Към момента БСП не са водили разговори с ДПС за внасяне на вот на недоверие.

Според БСП с актуализацията на бюджета, Правителството на практика е узаконило отказът си от провеждане на реформи в ключови сектори като здравеопазването и МВР. Според Ангел Найденов е възможно да има и друга актуализация на бюджета и тази, която прие НС преди седмица да не е последната за годината. БСП отново заяви, че правителството няма ясна програма за излизане от кризата. Според Ангел Найденов с ревизията на бюджета управляващите са узаконили и вече изхарчени пари, и бюджетен дефицит над 3% въпреки недоверието на ЕК. Председателят на Съвета по икономика, енергетика и туризъм в БСП Явор Куюмджиев заяви, че правителството е претъпяло пълен провал на енергийната политика и по специално липсата на такава. БСП настоява правителството да внесе яснота какво прави в този сектор. От партията настояват АЕЦ „Белене" да остане държавен проект с над 51% държавно участие, в НС да бъде внесена енергийна стратегия, както и повече прозрачност в доставката на газ за страната ни след 2011г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5954 |07.07.2010 Цв. Цветанов: Операция "Огнярите" спря схема за източване . 2| 5188 |02.07.2010 Само глоба за "Илинден" поискаха прокурори . 5| 6571 |30.06.2010 Операция "Граница" спира рекета в граничните райони . 1| 5017 |18.06.2010 Цветанов с операция "Болничните"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads