Вторник, 21 Ноември 2017, 06:37
Frognews
0| 3008 |17.06.2016

KWIAT продължава да се грижи за детските очи

.
Спортен празник „Тереза Маринова и приятели”. Източник: Георги Пенев
Стартира подготовката за ежегодната национална кампания за профилактика на детското зрение по инициатива на българските очила KWIAT. През 2016 г. новият фокус на кампанията е спортът. Освен традиционната подкрепа от Министерство на образованието и науката, тази година в грижата за зрението на децата в България ще се включи и Министерството на спорта. респективно някои от най-големите спортни федерации в страната.
Активно ще се включат и някои от най-големите спортни федерации в страната.

Информация за безплатния очен скрининг през есента (септември и октомври) ще достига до родителите и техните деца както чрез училищата в страната, така и чрез активните спортни клубове.Известни спортисти, част от които подкрепиха кампанията и миналата година, като Тереза Маринова, също се ангажират с каузата за детското зрение. Спортният празник „Тереза Маринова и приятели”, който се състоя в края на месец май, беше първата инициатива, в рамките на която стартира тазгодишното патньорство на KWIAT с известни спортисти и конкретно с Българска федерация по лека атлетика.

Надграждане на кампанията през 2016 г. има и по посока на броя училища, в които ще се разпространява информация за инициативата – безплатен очен скрининг. Чрез Министерство на образованието и науката ще се достига до училища, освен в 28-те областни града в страната, така също и до по-малките населени места.

Кампанията, насочена към решаване на проблема с липсата на ранна диагностика на детското зрение в България, ще се реализира за четвърта поредна година. По традиция, инициативата обединява усилията на оптичния бранш и държавните институции за създаване на условия за ефективна профилактика на детското зрение на ниво първично здравеопазване (превенция) в национален мащаб. Основните цели на кампанията са популяризирането на необходимостта от редовна профилактика на детското зрение, ангажиране и активизиране на сътрудничеството между трите вида ключови специалисти в грижата за очното здраве: офталмолози, оптометристи и оптици, както и извършването на безплатен очен скрининг на деца в цялата страна.  

В рамките на миналогодишната кампания през месеците септември и октомври 2015 г. в повече от 150 оптики в България над 15 000 деца преминаха безплатен скрининг на очите. Освен реално установените проблеми със зрението при конкретни деца, кампанията в голяма степен допринесе за повишаване на информираността на родители, учители и широката общественост относно здравето на детските очи. Показателен за успеха и значимите резултати на социално отговорната кампанията през 2015 г. е фактът, че тя спечели първо място в PR приз 2016 в най-оспорваната категория "CSR проект – бизнес сектор".

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. САЩ обяви Северна Корея за спонсор на тероризма 0| 2248 |20.11.2017 . Амстердам поема агенцията, за която София се бореше 0| 2286 |20.11.2017 . Без валежи утре 0| 2263 |20.11.2017 . Мирослав Иванов: Службите трябва да се задействат по схемата Булгартабак 3| 2694 |20.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах