Реклама / Ads
4| 2736 |18.04.2023 НОВИНИ

Лагард: Разривът между САЩ и Китай ще навреди на позициите на долара и еврото

.
Лагард смята, че разривът между САЩ и Китай ще навреди на еврото Източник: БГНЕС
Геополитическият разрив, предизвикан от съперничеството между Съединените щати и Китай, може да повиши инфлацията с 5% и да застраши лидерските позиции на долара и еврото, предупреди шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард.
 

В изказване на 17 април пред Съвета за международни отношения в Ню Йорк тя е посочила, че очаква “още по-голяма нестабилност заради топящата се еластичност на глобалното предлагане и, на второ място, по-нататъшна многостранна поляризация в хода на засилване на геополитическото противопоставяне”.

 

Лагард се опасява, че пробивите в глобалните продоволствени вериги може да навредят на “критични сектори” като производството на електрически коли, и отбелязва, че Съединените щати са “изцяло зависими” от вноса на 14 жизнено важни материали, а Европа разчита на Китай за 98% от доставките на редки минерали.

 

Тя допълва, че при фрагментация по геополитически линии повишението на глобалните стойности на потребителските цени може да достигне около 5% в краткосрочен план и грубо 1% в дългосрочен.

 

Председателката на ЕЦБ отбелязва, че някои държави намаляват зависимостта си от зелените пари и от единната европейска валута като цитира “поразителни доказателства” за увеличеното използване на китайския юан или индийската рупия в трансграничната търговия и по-големите количества злато, използвани като алтернативни резервни активи.

 

И тъй като развиващите се държави търгуват повече с Китай, който е станал най-едрият световен износител, те са склонни да качват вложенията си в юани под формата на резерви. Лагард успокоява, че засега данните не показват съществени промени в използването на международните валути, но те “подсказват, че статусът им на интернационалните парични единици не трябва повече да се приема като гарантиран”.

 

Американският финансов министър Джанет Йелън пък призова през миналата година компаниите да “приоритизират укрепването на приятелските продоволствени вериги” като инвестират повече “в страни, на които правителството знае, че може да разчита”, цитира Банкер.

 

Пекин ограничава зависимостта си от чуждестранни технологии в отговор на американските ограничения на износа на апаратура за производство на полупроводници и чипове за Китай.

 

Лагард смята, че дългият период на “сравнителна стабилност в момента вероятно дава път на други времена на продължителна нестабилност, която ще доведе до по-нисък растеж, по-високи разходи и по-несигурни търговски партньорства”.

 

Коментарите на шефа на ЕЦБ подкрепят засилващите се опасения на финансовия и икономически елит от проведените през миналата седмица годишни съвещания на МВФ и Световната банка, че засилващото се политическо напрежение може да навреди на гобалното стопанство като разруши търговските отношения, отслаби растежа и тласне нагоре инфлацията.

 

Все пак, Лагард отбелязва, че предпочита да е по-скоро “решителна” отколкото “песимистично настроена” към предстоящите предизвикателства и призовава за “по-голямо политическо единение” на държавите, които помагат за решаване на проблемите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2726 |18.04.2023 Проф. Киров: В момента върви игра на надлъгване между президента и първите две парламентарни групи . 5| 3104 |18.04.2023 Експерт: Преговорите и общите изявления между партиите са демонстрация. Политиците са много уплашени . 0| 6513 |18.04.2023 Дъждовете продължават и днес, максималните температури ще са между 12° и 17° . 9| 2784 |15.04.2023 Стефан Янев: Възможна е коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ, въпросът е колко трайна ще бъде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads