Реклама / Ads
10| 3133 |30.01.2023 НОВИНИ

Лавров отново вбеси израелците с глупаво сравнение на тероризъм с акция срещу терористи

.
Сегрей Лавров
Руският външен министър Сергей Лавров ядоса израелците като сравни терористичен акт с акция на силите за сигурност на Израел. В изявленията си Русия той се въздържа да осъди атаката в синагога от терористи.На фона на изостряне на ситуацията в региона ръководителят на руското външно министерство разговаря с колегите си от Йерусалим и Рамала.
 

В Израел са силно разочаровани от приравняването от страна на Москва между клането в Неве Яков и операцията на силите за сигурност в Дженин, при която бяха ликвидирани терористите от Ислямски джихад.Според изявление на външното министерство в Москва Лавров е изразил съболезнования на двамата свои колеги за смъртта и ранените цивилни от двете страни – Израел и Палестина - в резултат на настоящата ескалация.

 

Разговорът на руския външен министър с израелския и палестинския му колега, пише Ynet, засягаше клането в петък вечерта в синагогата Атарет Авраам в квартал Неве Яков в Йерусалим, при което бяха убити седем души, и последвалата операция на силите за сигурност в четвъртък в Дженин, по време на която бяха убити 10 палестинци, повечето от които терористи от Ислямския джихад, участвали в терористичното нападение. В изявление, разпространено вчера, руското външно министерство се позовава едновременно на клането в Йерусалим и на действията на силите за сигурност в Дженин, както и на смъртта на още двама палестинци в Калкиля и бежанския лагер Шоафат.

 

Освен това руснаците в изявлението си се въздържаха да осъдят терористичната атака в столицата, недоволни са в Израел.„Последните събития ясно потвърждават необходимостта от спешно възобновяване на конструктивен палестинско-израелски диалог и отхвърляне на едностранни действия“, се казва в изявление на Москва. Лавров във втория си разговор с израелския външен министър Коен и с министър ал-Малки от Палестина подчерта, че Русия е силно обезпокоена от новия кръг на насилие в региона, който според него може да доведе до реален въоръжен конфликт. Руският министър призова израелците и палестинците да проявят максимална отговорност и да избягват всякакви действия, които могат да доведат до по-нататъшно влошаване на ситуацията.

 

Неприятно е, че че Кремъл не различава терористичен акт от акция на сили за сигурност в отговор на терористични действия, смятат в Йерусалим.

 

Това е пореден случай, в който руският външен министър дава повод за остри реакции на Израел. Преди време той арогантно заяви, че Хитлер бил с еврейски корени. През май руският президент Владимир Путин вече беше принуден да се извини на Израел заради думите на Лавров.

 

Външният министър на Кремъл отново предизвика срещу себе си обвинения в антисемитизъм, след като сравни международната изолация на Русия заради войната в Украйна с убийството на евреи в Европа по време на Холокоста.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3514 |29.01.2023 Лавров призова Израел и Палестина да се въздържат от действия, влошаващи конфликта . 5| 3167 |29.01.2023 Цените отново тръгнаха нагоре, купуваме по-скъпо олио и пилешко . 5| 3060 |25.01.2023 Иван Таков: Време е БСП да заработи отново като политическа партия . 0| 10053 |23.01.2023 Халваджиян: Как да задвижим ставите отново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads