Реклама / Ads
31| 14626 |20.01.2022 НОВИНИ

Ледоразбивач с европари иска да купи министерството на Николай Събев

.
р. Дунав
Ледоразбивач с европейски пари възнамерява да купи транспортното министерство. Подопечното на Николай Събев ведомство е кандидатствало по общо осем транспортни проекта за близо 400 млн. евро. Европейската комисия ще се произнесе до средата на тази година.
 

Покупката на ледоразбивач ще подобри целогодишния достъп до българските речни пристанища, съобщават от транспортното министерство. До момента България не разполага с такъв.

 

Сред другите проекти попадат рехабилитация на вълнолом на бургаското пристанище и изграждане на платформи за комбиниран превоз в пристанище Русе, съобщават от Министерството на транспорта и съобщенията. 

 

Проектите са на стойност приблизително 391 млн. евро, а срокът за кандидатстване е изтекъл вчера. Четири от предложенията са на ДП “Пристанищна инфраструктура” и включват следните проекти - закупуване на ледоразбивач за река Дунав, рехабилитация на вълнолом в пристанище Бургас, проучване на възможностите за електрификация на речните пристанища и определяне на потенциални точки за изграждане на платформи за комбиниран превоз в пристанище Русе.

 

“Вълноломът на пристанище Бургас е в експлоатация вече 110 години и е с нарушена конструкция, което налага неговата цялостна модернизация“, се казва в обосновката на друг проект на ДППИ. 

 

“С активното развитие на Морска гара-Бургас в последните години, функциите на вълнолома се увеличават – освен осигуряване на спокойни води в пристанището, съоръжението трябва да осъществява и безопасен пешеходен достъп за хората", се посочва още в мотивите.

 

Модернизация на железопътната отсечка Медковец-Срацимир от направлението Видин-София, е проектното предложение, подадено от НК “Железопътна инфраструктура“. То предвижда преминаване на жп линията по ново трасе, с което общата му дължина ще бъде намалена с 14 км, а скоростта за движение на влаковете – увеличена до 120 км/ч за товарни и 160 км/ч за пътнически влакове. Индикативния бюджет на проекта е 292 млн. евро.

 

Три проекта са подадени от компании в частния сектор. Дейностите включват изграждане на паркинг зони за тежкотоварни превозни средства в Елин Пелин, Русе и Видин, развитие на мултимодална логистична платформа София-Запад и създаване на ново корабно място на пристанищен терминал Бургас-Запад със железопътна връзка и системи за зареждане на корабите с електричество.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4399 |19.01.2022 ГЕРБ като фурнаджийска лопата - вече не искат отмяна на “зеления сертификат” за всички . 9| 3255 |18.01.2022 Мартин Димитров: Валутният борд държи инфлацията по-ниска . 7| 3650 |18.01.2022 На 8 февруари КС казва може ли правосъдният министър да иска отстраняването на Гешев . 28| 4100 |17.01.2022 Цацаров поиска Гешев да го провери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads