Реклама / Ads
1| 5271 |24.02.2018 НОВИНИ

Лекарският съюз реши да подпише рамковия договор със здравната каса

.
Източник: БГНЕС
Българският лекарски съюз (БЛС) взе решение да подпише нов рамков договор със здравната каса, съобщиха от организацията. На провелия се днес събор на съюза 229 членове гласуваха ”за”, 28 ”против” и 7 ”въздържал се”.
 
В 2018 г. БЛС успя да договори сериозно увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болнична помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности.

"За първа година от десетилетие има увеличение на клинични пътеки в болнична помощ, както и завишени обеми, и цени на прегледи в извънболнична", категорични са от съюза.

По-голямата част от клинични пътеки, по които работят и общинските болници, са увеличени - пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология и др. Повишение има в пътеките за рехабилитация и долекуване. В тазгодишния НРД за медицински дейности, приоритетна тежест е дадена на майчинското и детското здравеопазване, както и на ражданията.

Значително завишени параметри са постигнати и в извънболничната помощ. В първичната е даден приоритет със завишени цени и обеми на профилактичните прегледи за деца от 0 до 18 г. Повишаване има при диспансеризацията, имунизацията и в капитацията при ОПЛ.

При специалистите първичният преглед е завишен с 1 лв. Тази година е обърнато и сериозно внимание на социалнозначимите заболявания в рискова група при жените от 30 до 40 год. Те ежегодно ще се възползват от профилактичен преглед при гинеколог, с възможност за изследване на цитонамазка. Увеличени са и обемите за мамографско изследване, с оглед ранно откриване на злокачествени заболявания на гърдата.

В клиничните лаборатории също са предвидени по-големи обеми, необходими за първичната профилактична и диспансерна дейност на общопрактикуващите лекари.

"Благодарение на конструктивни преговори, колективна и последователна работа със съсловието, БЛС успя да договори параметри в здравния сектор, които не са променяни от много години. Всичко, за което БЛС се е борил, цели максимално улесняване и удовлетворяване работата на заетите в сектора колеги. Не на последно място, тазгодишните постигнати резултати в разпределението на средства, ще повишат качеството на медицинската услуга и адекватно ще отговорят на потребностите на пациентите", коментира д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.

Във връзка със създалото се напрежение в сектора и вмешателството на министърът на финансите Владислав Горанов в преговорния процес за НРД 2018 г., БЛС прие официална декларация на 67-ия Събор на съсловието, подготвена от РЛК Пловдив. Текстът на документа гласи, че здравето на пациентите, лекувани на територията на България, не може да бъде рискувано с фискални цели.

В следващата седмица предстои официалното подписване на НРД 2018 г., като независимо от трусовете в сектора, БЛС се надява за стриктно спазване на договорените параметри и ще отстоява гласа на съсловието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4281 |15.02.2018 БСП реши: Оставка на Жаблянов няма да има . 2| 4479 |03.02.2018 МС реши: Изнасят данните за корупция у нас на общ сайт . 0| 4792 |01.02.2018 Заев: Спорът за името на Македония ще се реши след средата на 2018-а . 3| 4481 |31.01.2018 Решиха съдбата на болницата в Нова Загора - ще я приватизират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads