Реклама / Ads
1| 4717 |23.06.2009 НОВИНИ

Лятно поевтинияване на парното между 10 и 20%

.
Средно с между 10 и 20 процента ще поевтинее парното в цялата страна от 1 юли заради понижението в цената на природния газ.
 
Това съобщи председателят на ДКЕВР Константин Шушулов, предаде Дарик радио Той увери, че по-ниските цени на топлото ще бъдат валидни поне до 1 януари догодина. Той съобщи още, че ако от 1 юли ЧЕЗ не започне премахване на тримесечното отчитане на електромерите, ще загубят лицензията си. Природният газ от юли ще поевтинее с 33 на сто.

По-ниските цени на парното обаче са разчетени при 29 процента по-евтин газ, каквото беше предишното предложение на доставчика „Булгаргаз". Останалите проценти се превръщат в депа за следващото тримесечие, за да не поскъпва парното през октомври, обясни Шушулов. Ясно е, че след три месеца синьото гориво ще поскъпне, но регулаторът ще може да задържи цената на топлото дори при 10 на сто увеличение, а по прогнози на „Булгаргаз" горивото ще скочи от октомври само с 2-3 процента.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов обясни, че потреблението на газ от началото на годината е паднало с 20 на сто заради спрените доставки към трите завода „Кремиковци", „Неохим" и „Агрополихим".Компанията обаче не работи на загуба, защото така си спестява покупката на част от скъпия в момента руски газ. По тази причина няма никаква опасност топлофикациите в страната да бъдат спрени през лятото, какъвто риск съществуваше миналата година.

Енергийният регулатор е твърдо решен да въведе санкции при сгрешени фактури за ток, но ако те не влязат в сила от 1 юли, при всички случаи ще бъдат въведени няколко дни след това. Комисията е предупредила ЧЕЗ, че ако от 1 юли до 1 септември не премине изцяло на едномесечно отчитане на електромерите, регулаторът ще стартира процедура за отмяна на лицензията на дружеството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4853 |19.06.2009 Изравнителните сметки за парното в София трябва да са налице до 5 юли . 10| 4779 |10.06.2009 Само 1 стотна е разликата между НДСВ и Синята коалиция . 0| 5130 |02.06.2009 Топлофикациите несъгласни с новите цени на парното . 0| 5077 |28.05.2009 България се присъединява към международен проект за използване на метан като енергиен източник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads