Реклама / Ads
0| 4779 |03.04.2022 НОВИНИ

Любомир Каримански: Коалицията не е създадена за един пост, не държа на постове

.
Любомир Каримански
„Аз съм човек, който не се ръководи от никого, освен от принципите си. Аз съм независим в оценките си... Никога не съм прилагал двоен аршин и го доказах по време на бюджета... Моята мисия е не да вземам от политиката, а да давам на обществото. Коалицията не е създадена за един пост. Не държа на постове“. Това каза Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия в НС и кандидат за управител на БНБ.
 

И допълни, че не би приел подкрепа, която би се опитала да му налага условия.


„Стриктно спазихме дисциплината на коалиционните партньори за срок за избор на управител на БНБ. От декември – след ясното прочитане за изтеклите мандати от трибуната на парламента, досега са минали три месеца. С ИТН никой не е говорил за издигната кандидатура от другите партньори в коалицията, докато не беше издигната тази на Андрей Гюров от ПП“, обясни той пред БНР.


„Аз съм човек, който не се ръководи от никого, освен от принципите си. Аз съм независим в оценките си... Никога не съм прилагал двоен аршин и го доказах по време на бюджета... Моята мисия е не да вземам от политиката, а да давам на обществото. Коалицията не е създадена за един пост. Не държа на постове“.


В предаването „Политически НЕкоректно“ той допълни, че ако през 2013-2014 година е бил управител на БНБ, е можело да се реагира по друг начин спрямо случая КТБ – „имало е възможност да се анализират процесите в банката, за да се реши дали да не се задвижи оздравителен механизъм“.


„Необходимо е да се насочат усилия чрез бъдещи стрес тестове към изясняване на собствеността на банките. За да няма съмнение коя банка как е финансирана. Това би трябвало да стане с определена политика, която Централната банка ще следва“.


Според Каримански е необходимо „да се изясни как икономическият момент ще бъде напаснат към датата, обявена за влизане в еврозоната“.


„Например Хърватска е направила достатъчно рано анализ разходи – ползи, съобразен с различните възрастови групи. Това е професионален анализ, който би трябвало да бъде направен от Координационния съвет за приемане на еврото в България“.


На въпрос за упрека за много заеми, които тегли правителството, той отговори, че падежите на много дългове изтичат и те само се подновяват, не са изцяло нови.


„Трябва да отчитаме войната. Трябва да затегнем коланите. Да намалим консумирането, но да увеличим възможността за производство“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3029 |02.04.2022 Шефският пост за БНБ няма да е препъникамъкът за коалицията, смята Каримански . 0| 3130 |01.04.2022 Политолог: Военната помощ за Украйна може да се превърне в препъникамък за коалицията . 0| 3264 |01.04.2022 Коалицията решава за военната помощ за Украйна . 0| 2789 |31.03.2022 Владислав Панев: Въоръжаването на Украйна няма да причини разпад в коалицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads