Реклама / Ads
3| 3222 |03.06.2021 НОВИНИ

Любомир Кючуков: Обществената реакция на санкциите показва, че беше бръкнато дълбоко в раната

.
Любомир Кючуков Източник: БГНЕС
”Санкциите по закона ”Магнитски” се налагат въз основа на национално законодателство на САЩ, което едностранно се екстраполира в международните отношения. Те не са резултат от съдебна процедура и това от гледна точка на международните отношения означава, че е политически акт спрямо държавата, за чиито граждани става дума, което обаче води до административни действия в САЩ и има правни последици спрямо засегнатите лица. Политическият ефект може да се търси поне в три полета - като обществен резонанс в България; в двустранните отношения САЩ-България и като международен отзвук.”
 

"Този акт на САЩ повтаря постоянно повтарящата се констатация и в европейските доклади за високата степен на корупция в България и за липсата на достатъчно ефективна борба с нея - и като политическа воля, и като резултати от действията на съдебната система", каза международният анализатор Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения пред БНР.

 

Според него конкретният ефект от наложените санкции ще е както върху политическото възприятие на България, но и в икономически план - отношение на инвеститори и бизнеси.

 

Любомир Кючуков припомни, че ЕС прие също закон, аналогичен на "Магнитски":


"Когато говорим към държавите - това е върховенството на закона и правата на човека, обвързано с използването на еврофондовете. А срещу личности - за корупция с евросредства, е Европейската прокуратура, като мерките са съдебни - спрямо личности".

 

Обществената реакция на санкциите показва, че беше бръкнато дълбоко в раната, обобщи Любомир Кючуков и определи това като ясен симптом, че и политическата, и правосъдната система не може или не желае да се заеме сериозно с корупцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7018 |31.05.2021 Любомир Аламанов: Няма път напред, докато не кажем, как са преразпределени огромни суми от ГЕРБ през последните 12 години . 4| 5188 |30.05.2021 Любомир Каримански, ИТН: Председател на УС на ББР е гласувал да се отпусне кредит на дъщерно дружество, в което е изпълнителен директор . 5| 3370 |25.05.2021 Любомир Аламанов: ГЕРБ са заблуждавали хората . 45| 10907 |15.05.2021 Любомир Аламанов: За уволненията и калинките на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads